Tuesday, 28 February 2012

Breakfast.. "Jogging"...dan Hujan


Adik Ma & Shahmi anak buah akak :)

Pagi Ahad hari tu...Adik tuition...Aqi tak balik.
So ajak le bonda dan anak buah akak gi breakfast...untuk lebih meriah..
kalau tak kami berdua jer lah.

Selain nasi belauk...makan kuih akok dan kuih meroh merang ni

inti kacang hijau...ehhh sapa dah geget ni?


 ini bonda punya...tapi akak tumpang sekaki...seperti biasa...sharing is caring.
tapi suami akak cakap sometime caring tu kena tukar pada  scary...terutama bab nak share makanan ni...muhaaha

 petang acara jogging berjalan ...pakai kasut kerok je makcik nih.
3 keliling jer makcik dah cungap...duduk kejap sambil snap rumput2 kat situ...padahal nak ambik nafas.

cantik bunga ni



 bunga rumput

peluh baru 3 tetes tapi apasal dah sakit kaki nih...cuba lagi...akhirnya dapat le 4 pusingan.
ok le dari takde lansungkan..kan..kan.


bunga rumput juga...ehhh geli le pulak nengoknya...macam makluk asing je kan...macam serangga pun ada jugak.

Suami akak cakap...takde orang yang jogging jalan kaki bawa kamera...cuma akak sorang jer yang buat kerja ni... tsk tsk tsk.

 Aikkk cepat nya Adik balik dari main bola...hujan ghupenye...patut le..

ingat lagu hujan nyayian Arwah Sudirman :)

 suka hari hujan...sejuk...
udara pun jadi segar.

makcik dan pakcik yang baru je bakar lemak kejap tadi duk makan-makan kuih yang sedikit hangus ni bersama teh o. Sambil menyaksikan titis2 hujan dan menikmati udara segar ..kasi can akak jiwang kejap :)
Teh tu kongsi berdua...sharing is caring lagi...hihi(padahal malas)
Adik tak nak join ummi dan abahnya...nak mandi katanya...kadang-kadang sporting jugak Adik ni.


P/S Al fatihah untuk teman (Pok Can) yang pergi buat selama-lamanya
pagi tadi ..semoga arwah di tempatkan dikalangan orang2 yang beriman.



keep smiling :D
adik yang dah pandai masak bugger:)


Sunday, 26 February 2012

Pantai Kemasik

Pantai Kemasik, Kemaman Terangganu ni merupakan salah satu pantai kesukaan akak. 
Hampir setiap kali balik kampung misti singgah kejap kat sini.
Banyak kenangan kat sini :)
Dik Mulan yang duk di Kerteh pun selalu kesini...kan Mulan kan.

 Suka dengan batu yang di tumbuhi pokok2 kecil tu.,,dan suka dengan sungai kecil yang mengalir kelaut tu . Sewaktu kecil kalau menuju ke KL atau Singapore, arwah ayahanda selalu singgah kejap kat sini.
Masih terbayang-bayang arwah tok ayah bersujud di pantai ni di kala solat subuh .

 Dulu-dulu zaman 70 an...belum ada gerai-gerai makan macam sekarang. Biasanya bonda akan membawa bekal makanan dan duduk breakfast di pantai ni sebelum meneruskan perjalanan ke KL.


Aduhaiiii...rindunya pada pasir pantai...




keep smiling :D

Masjid Kristal












Friday, 24 February 2012

Abang dah 20





Abang waktu kecik sangat rapat dengan Arwah Tokbak dan Tokmi...kerana Abang pernah tinggal dengan mereka. Abang sangat sayang pada mereka. 





Waktu kecik sangat lah pelatnya...besin sebut mesin.....lori angkut pasir jadi yitoktir (punyalah jauh dari ayat sebenar). Suruh beli kuih seringgit...beli kuih sebijik. Suruh ambik pandan sehelai...cabut dengan pokok2 nya sekali.....baiknya Abang kan :))

Abang dan adik-adik ...waktu ni Abang Darjah 6

Kalau Abang marah, sedih atau pun gumbira semua ummi tahu...kerana Abang ekspress apa yang dia rasa.  Tak simpan-simpan punya(lain kali cuba sorok sikit yer). Tapi biasanya marahnya cuma seketika ...lepas tu ok balik.
Pemaaf orangnya....tak pernah berdendam.
Selalu bagi taskirah pada ummi juga ;-)


Suka tolong ummi masak sebab ummi tak de anak femfuan. Setakat nasi goreng masin tu abang boleh le masak...apa lagi goreng nugget, sangatlah terrer. Tak lapar lah dia kalau ummi lambat balik dari kerja.

Bang...ingat pesan abah..first impression is the last impression :)
Rambut kasi pendek sikit yer.


Sekarang Abang dah besar.... dah tak pelat... dah jauhhhhh dari ummi..nun di Mesir sono.... Abang dah 20 tahun hari ni....happy birthday Bang...semoga menjadi anak yang solleh dan berjaya di dunia dan akhirat..solat dan ngaji jangan lupa....belajar rajin-rajin jangan ngelat.
Tahun ni jimat duit ummi tak perlu belanja abang makan...muhahaha

Love u
hug..hug..hug




keep smiling :D
Tiramisu unk abang :))





Thursday, 23 February 2012

Sata Kuala Besut



Kalau balik kampung misti nak cari sata ni.
Bagi tekak akak orang Ganu...sata ni memang  sedaplah sangat. 
Dari akak kecik lagi tempat jual sata ni dah ada. Cuma dulu isi sata dalam daun  pisang tu banyak...sekarang makin ciput....sebab matawang Euro dah naik kot...muhahahaha


Mokcik ni dah lama bertugas membungkus sata...dari dulu hinggalah sekarang.
Mokcik tak kenal ambo, ambo kenal mokcik dari kecik lagi tauuuu :))

Kejadian ini waktu balik raya...jam teruk. Akak tunggu dalam kereta je...hantar wakil gi beli sata tu. Tengok le wakil akak tu(berbaju putih merah)...siap berlari lagi, tak sabar2 nok beli sata....kalu mokcik sata tengok, sure terharu punya...i tell you.

sata yang belum di bakar.

Lokasi ni di Kuala Besut...tak jauh dari Kampung Raja(kampung akak ...nak lah sebut nama kampung...biar glamer sikit hahaha). Mana lah tau ada orang kampung yang baca.
Ada dua gerai yang jual sata(berdekatan je satu sama lain)....akak lebih suka gerai yang berdekatan dengan Balai Polis Kuala Besut.

jom kita sekodeng cash register machine mokcik ni......masih guna tin biskut you...
walaupun  cuma dalam tin tapi banyok wehhh pitih/duit dalam tuh..dasyat mokcik nih.


Kalau nak gi Pulau Perhentian,  melalui jeti Kuala Besut ni lah.

abang



keep smiling :D
adik


Wednesday, 22 February 2012

WW : First Flower



Bunga pertama (ros) yang sudah di framekan ....Ogos 1989...23 tahun yang lalu.





keep smiling :D

ini pula bunga di halaman 




Monday, 20 February 2012

Pagi...Tengahari dan Petang

Bangun pagi di hari minggu selalunya sangat berbeza dari hari-hari biasa. Lebih tenang dan udara nya juga berbeza...terasa lebih nyaman :-))
tak perlu rushing untuk ke tempat kerja...ohhh bahagianya di hari minggu..hihi

pulut kuning berlaukkan gulai itik

Ajak bonda breakfast di Sungai Sekamat...dekat je dari rumah. Shahmi anak buah akak pun ikut juga .
Kat sini semua jenis breakfast ada...

bonda makan nasi belauk ni (gulai ikan aya)....sungguh lazat .

akak dan anak-anak makan nasi kerabu berlaukkan ikan celup tepung.
Shahmi makan laksam...tak de gambar sebab mak sedara dah lapar..hokey.
Sejak akhir-akhir ni asyik nak makan nasi kerabu jek.

segala jenis kuih muih pun ada



Humyra datang bertandang....Humyra anak buah akak dah boleh berjalan ..makcik dia yang terlebih excited tengok Humyra dah boleh berjalan.

Humyra tertinggal kasut...hihi

 tengahari masak masak lemak daging salai.
Daging salai beli kat kampung waktu balik Kuala Pilah hari tu.
  

akak suka gulai ni sebab ada rasa daging salai tu...ada rasa asap :)

Sambil masak gulai...buat cheesecake...kali ni maknya yang teringin nak makan.
Oleh kerana maknya yang nak makan...maknya buat dua adunan.

I
ini lah kejadian cheesecake tu...bagi  akak memang lazat sangat.
Resepi kat sini ye

minum petang bersama teh o

petang acara menyapu halaman. Bersepah buah pinang ni kat halaman...kalau buah oren yg gugur boleh gak makan.
hello..hello sapa2 makan sireh mai sini akak kasi peri ajer.

banyak sangat....yang dah kering akak buat tanam orkid
orkid hidup subur diatasnya.


 bunga kemboja berguguran



 ni akak copy paste di fb ...kawan Indonesia (Edwin) memberi info ...ianya telah memberi sedikit semangat...kerana rasa bersalah mengambil banyak makanan berlemak hari ini...hik3...ini infonya


Kebanyakan wanita sering memusuhi lemak di tubuhnya. Tapi tahukah anda bahwa dengan bantuan lemak maka kulit kita akan terlihat kencang, halus dan lembut, hal ini terjadi karena salah satu fungsi lemak adalah membentuk struktur tubuh dan juga menyerap vitamin E yg berfungsi menjaga kesehatan kulit..jadi jgn memusuhi lemak tapi ajaklah bekerja sama secara mutualisma :)





keep smiling :-D

pokok epal berbunga lagi...happy :)




Saturday, 18 February 2012

Daging Goreng Capsicum


Kalau pakcik out station, ini lah antara lauk yang mampu makcik masak.
Malas nak keluar beli dan masak apa yang ada dalam fridge.


walaupun satu lauk...berusaha kalau boleh biar le seimbang. 
So kena le campak sayur dalam daging tu.
Letak mini capsicum yang dah nak kecut dan sedikit saleri.


Kecut sebab dah lama kat dalam fridge ...akak beli mini capsicum sebab ada banyak colour dalam satu pack tu. Ada colour merah, kuning dan orange.
Kalau masak sayur misti nak bewarna warni supaya nampak cantik.
Dulu-dulu waktu anak-anak kecik nak galakkan mereka suka makan sayur selalu masak sayur bewarna warni.



keep smiling :D
Keluar makan dengan mama long, along dan Tokmi.
Abang balik semula ke Egypt  pagi ni 18.2.12
take care.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...