Friday, 30 March 2012

Cepatnya Masa Berlalu..

 
Adik dah 14 tahun dahhh   pada 28.3. 2012...rasa kejap je masa berlalu.
Lambat update  sebab sejak dua menjak ni penatttt sangat...nak tidur awallll jerr

Langkah yang pertama...yesss

Adik dah lebih tinggi 1.5 cm dari ummi sekarang (ayat tak nak ngaku kalah)...suka sangat dia . Sekejap-kejap ukur ketinggian...perbandingan dengan ummi.

Alhamdulillah adik jarang demam..atau sakit. Kalau demam cuma sehari je...paling lama pun dua hari.
Kalau demam ...tak selera makan hingga tokmi risau sebab biasanya berselera ajer.
Memang tak cerewet makan...semua ok .
Allergi pada lapar...muhaahaha
Sangat cepat lapar...baru makan je...dah tanya nak makan apa lepas ni.

  
 Dulu  agak tembam...time ni tak pandai gayakan rambut lagi..tengok le rambut dia...hik3

 sekarang dah agak slim...dilarang memuji ke-slim-an  dia secara berlebih-lebihan..ferasann nanti.



 sangat suka aktiviti seperti ini

 dan ini juga...

dan ini aktiviti mak ayah dan Aqi tatkala menunggu adik beraktiviti...panass weh..i don't like panas2 yaa

 
dan bila adik penat...dia boleh jenero atau  tidur dimana2 saja.


Birthday adik hari tu...sempat le bawa dia makan-makan. Itupun dia dah happy sakan2 sebab dia memang suka makan.


Happy birthday dik...semoga menjadi anak yang solleh, cemerlang di dunia dan akhirat, murah rezeki, panjang umur dan sentiasa sihat walafiat...amin.
Sayanggggg adik.




 keep smiling :D
 waktu tadika :)






Wednesday, 28 March 2012

Box of Cakes from Zarin & Nasi Ulam


Balik dari kerja...ada box putih berikat reben...dah agak from Zarin coz Zarin dan sms before...cakap nak hantar something pada akak.



Bila buka....wauuuuu....
terpaku seketika...kagum.
Cantik dan rapinya decoration cupcake & pies tu.
Pastu satu-satu akak makan...sedapppp sangat-sangat. Akak suka cream tu...lazat.
Highly recommended.
Thank you Zarin...Love you...hug3

Nasi ulam

Pagi hari tu makan ni untuk breakfast...setelah hantar adik ke sekolah dia di Bandar Baru Bangi.
Biasanya adik naik bas kat area perumahan kami saja...tapi pagi tu dia nak kami hantar. Takut lambat katanya.
Sebab ada perlawanan bola antara sekolah...so kena naik bas ke sekolah tersebut pagi-pagi lagi.
Dia bukan main pun...just jadi tukang sorak je
Yang penting semangat ...hik3


Restoran Nasi Ulam Bandar Baru Bangi

Adik dan PuteH

Dah hitam legam dah...asyik berlatih sukan ajer.
Merentas desa dapat no 73 (uwaaaa) dari 300 student.
Jadi le...asal ada semangat kesukanan...kan..kan


keep smiling :D 
 adik tengah kasi makan kat PuteH



Saturday, 24 March 2012

Chocolate Chip Cookies

Aikkkk raya lama lagi le makcik..
tak pe.. takpe...
Cookies ni merupakan kesukaan anak-anak...abah anak-anak dan ummi anak-anak (saja nak panjangkan ayat)
Kalau tak raya pun...kalau teringin nak makan, akak akan buat.

 Biasanya bewarna coklat kan. Walaupun tak bewarna coklat tapi nama dia tetap chocolate chip cookies sebab kat dalamnya penuh dengan coklat chip.
Ni resepinya yer..


Resepi Chocolate chip
120g tepung gandum
100g butter
35g gula perang * akak guna 25g saja, sebab coklatchip pun dah manis
60g coklat chip
30g badam yang ditumbuk
esen vanila

Cara-cara
Butter, gula pukul hingga kembang.
tambah tepung gandum..kacau dengan spatula

perlahan2.
Masukan coklat chip, badam dan vanila
Bentuk dengan sudu
Bakar
Note  : satu adunan ni  cuma  sedikit je ,  biasa akak buat 2 atau 3 adunan.


coklat chip cookies yang tak coklat....tapi sungguh sedap.







keep smiling :D
 
pembantu chef tengah tekun menolong...
sampai muncung2 .






Thursday, 22 March 2012

Lidah perlu di cuci

 Lidah pun kena cuci ....bukan gigi je tau..hihi. Kalau lidah kotor...nafas pun berbau (halitosis)
Banyak pencuci lidah di pasaran. Berus gigi pun dah ada pencuci lidah.
Akak lebih suka guna pencuci lidah seperti gambar di atas.

 
 Caranya macam ni...segala kotoran akan keluar. Lidah pun jadi bersih sangat.

lidah yang kotor...gambar dari pakcik google.



contoh tongue cleaner pada berus gigi
(google)

Selamat membersih lidah ye kawan-kawan.



 Keep smiling :D
Ini bukan pencuci lidah tp pencuci mulut...
dadar berlauk .
Makan kat rumah adik nor semalam...
bonda yang buat, adik nor yang goreng .








Wednesday, 21 March 2012

WW : Dulu dan Sekarang

Waktu kecil mereka

2010 beraya di Besut...ketika ni sepakat tak nak pakai sedondon


Feb 2011...foto terkini...waktu abang balik cuti.
Anak-anak ummi dah besar..
i love you all so much



Keep smiling :D

PuteH..tinggal sendirian 
sejak adik dah start sekolah semula..sian dia .





Tuesday, 20 March 2012

Facial dan Makan-makan

Hari minggu adalah hari merehatkan diri setelah penat bekerja  6 hari seminggu. Dah lama tak buat facial ni. Tempat facial ni, berdekatan rumah ajer...drive 5 minit pun dah sampai. Akak ambik pakej...so murah le sikit...akak kan suka yang murah meriah....really don't like yang mahal2 punya lah...hik3

Bestnya di belai-belai...sampai tertidur Zzzzzz...opppss silap...bunyi sebenar nya...krohhhh  krooohhh.


Sebelum gi facial sempat masak dulu untuk anakanda berdua tu..mereka request nak makan bihun ajer untuk tengahari. Senang le umminya kan. Kejap je masak dengan bantuan pembantu  chef (Aqi yang baru baik dari demam) Banyak diaorang makan you...biasa le anak lelaki kan...ummi nya pongg makan banyok jugok...hihi. Abah tak de , ada kerja (hari minggu tak aci kerja tawww).



 Ini pula breakfast kami....mamak yang tolong masakkan...baik betul mamak tu kan.




masalodeh....best
masih di kedai mamak

 dan putu mayam ni...mamak juga yang masak.


Pagi tu sempat le senam aerobik lagi...sempat le berpeluh2...kali ni bukan kerana ajakan Kak Ja...memang dengan kesedaran diri sendiri.Walaupun Kak Ja tetap call, suruh join...baik kan Kak Ja .


Putu bambu ni untuk makan petang...beli ajer.
Hari minggu...hari makan-makan sekeluarga. Hari kerja... diet balik(ayat sedapkan hati)






keep smiling :D
balik dari meeting incik husband bawa balik 
nasi kabsa kambing dari Restoran Saba...
buat dinner...sungguh best :D













Sunday, 18 March 2012

Anak Angkat




 makanan, cat litter, syampu dan penyeduk faeces 

Sejak ada anak angkat yang belum bernama ni...semua kat rumah ni (macam le ramai) sibuk dengannya.
Kalau gi shopping pun mesti ingat dia.
Hari tu beli litter tempat dia buang air...supaya tak berbau (kalau dah nama faeces ...mesti le berbau ) 
at least kurang le sikit kan.
Penyeduk faeces ni pun berguna juga...untuk buang faeces tu ( ini kerja abang angkat...hihi)
Makanan dan syampu pun beli juga.

Ayah angkat dan abang angkat dah bawa jumpa vet...vet cakap umurnya baru 3minggu so tak boleh mandikan dulu. Mak angkat tak sabar nak mandikan supaya wangi.
sabar  ye mak angkat
dari pakcik google

 sebelum ni cuma suap pakai sudu...
ayah angkat beli ni untuk lebih senang unk menyusu.

dan juga susu ni :)

 Sekarang dah lebih sihat dan tak mengigil-gigil macam first time jumpa hari tu. Baca kat sini.

 bermata kelabu...abang angkat tetap bermata hitam :)
Abang angkat sanggup balik, nak tengok adik angkat baru.

 sebesar selipar mak angkat...
terimakasih pada yang memberi idea nama...
termasuk anak buah akak yang sms...kasi idea nama pada kitty ni.
Namanya telah di beri mulai hari ini....PUTEH namanya.
Welcome to our family PUTEH.




keep smiling :D
breakfast pagi tadi
roti canai telur dan teh panas 










Friday, 16 March 2012

Roti Nan Pizza




Roti nan  pizza

Sebelum Abang Fuan...balik semula ke Egypt, nenek, makcik dan pakcik serta sepupu datang ke rumah untuk ucap selamat jalan pada abang.Terimakasih semua...cayanggg2.
Akak baru balik kerja time tu, so tak sempat le nak sediakan apa-apa makanan.
Ajak dia orang makan-makan kat kedai mamak...boleh ke macam ni? hik3


 mula-mula kat rumah...kemudian menuju kedai mamak yang makin lama, makin ramai orang.


Kami order seorang sebiji...tunggu punya lah lama...sakit pinggang makcik nih wei. Akhirnya datang le nan pizza tu....mak aiiii....sungguh kami terferanjat gonggok, pabila melihat roti nan pizza itu. BESAR nya....sebiji boleh makan 3 orang....kami order seorang sebijik. Asyik gelak je..sambil makan tu. Akhirnya kami bawa pulang sebab dah tak larat nak makan lagi. Kenyang sungguhhh.




keep smiling :D
miso soup...dulu tak suka...
tapi sekarang suka :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...