Thursday, 28 June 2012

Sibuknya Mokcik


Aduhaiiiiii...sibuknya sampai tak sempat nak update blog.
Kesibukan untuk bayar cukai pada LHDN. 
Terhegeh2 disaat akhir...padan muka...sapa yang susah??? sendiri susah.

 Humyra pun sibuk gak ni...main masak-masak.
Humyra datang dengan ummi dan abah...jengok Tokmi. Alhamdulillah Tokmi dah beransur ok setelah kena satu injection. Thanks doa dari teman2 semua.


 muncung ...tanda serius memasak.
Ummi dan abah..dan mokcik dia sibuk tengok masterchef selebriti...hik3 Jehan keluar...ada yang sedih :(

Harap Adik Nor masih tengok MC setelah Jehan terkeluar...hahahhahaha
(gambar dari Pokcik Google)



Mainan masak-masak ni mokcik Humyra beli di IKEA....senang kalau anak buah pompuan datang boleh main.



keep smiling :D
waktu kecik selalu berangan 
ada pondok kat atas pokok...izinkan akak
menyambung angan2 ini buat seketika...hihi
(gambar share di FB)










Monday, 25 June 2012

Sarapan Beli dan Cemas


Menu sarapan yang berjaya dibeli...nasi belauk, nasi kerabu dan kuih muih.


Pagi minggu selepas solat subuh, ikuti 30minit bersama Ustaz Don di TV ...baru turun ke bawah.
Ajak Tokmi/bonda keluar beli breakfast...supaya Tokmi dapat ambil udara luar.
Yang lain masih di surau.
Kalau hari kerja, mana sempat nak bawa tokmi jalan-jalan.



Tokmi masih kelihatan letih.


Malam sebelumnya...waktu semuanya ke surau(magrib)...Tokmi kesakitan yang amat sangat hingga mengalirkan air mata...sakit pinggang hingga tak boleh bangun.
Waktu tu akak amat le panic...tak tahu nak buat apa-apa..what I'm going to do???
Sebijik PCM/ Ponstan pun tak de kat rumah....hanya Allah yang tau.
Nasib baik Aqi balik cepat so suruh dia gi beli painkiller dan ambil tungku elektrik kat rumah Adik Nor.
Alhamdulillah lepas tu Tokmi ok sikit..


Kuih kepal, cik mek molek, karipap, koleh kacang dan pulut lepa :)


 Nasi kerabu kuning...biasanya biru kan :)





 Pulut lepa...berintikan serunding ikan,



 Aqi dan Adik


 Seperti biasa sebelum gi tuition.


Anak angkat ni pula sibuk main dengan pokok bunga mak angkat.





keep smiling :D


The entire crowd in Sujood @ Tahrir Square Egypt. 
Allahuakbar! May Allah put barakah into the future of Egypt and all Muslim countries.

 share dari FB






Saturday, 23 June 2012

Kerabu Timun Tokmi & Tart Kelapa Kak Pah



 Kerabu timun ni Tokmi/bonda yang buat....dah lama tak makan.
Sukatannya main agak-agak je....guna perasaan.
Kalau perasaan tengah marah confirm tak jadi...hik3
so kena keep smiling k....


Bahan-bahan
1 batang timun yang agak besar  *di parut kasar
1 ekor ikan panggang/ rebus * isinya ditumbuk
1 sudu besar lada hitam * ditumbuk ...kalau nak lebih pedas boleh tambah
4 ulas bawang merah * ditumbuk
sebesar ibu jari belacan * dibakar
1/3 cawan santan pekat
Air asam jawa secukup rasa
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya
Gaul semuanya dalam bekas
Siap untuk di makan .



 Ini pula tart kelapa pemberian my sister in law (Kak Pah) sewaktu berkunjung ke rumah tempohari.

rasanya macam candy kelapa...sedap.
Thank you Kak Pah...hug3


Minum petang bersama Tokmi/Bonda.
Mana yang lain? tengah main dengan PuTeH..si meow meow.



keep smiling :)

Bunga kesukaan PuTeh :)





Wednesday, 20 June 2012

Masak Lemak Cili Api Udang + Belimbing



Masak kejap aje sebab ramai yang membantu.
 Aqi tolong siang/bersihkan udang dan Adik tolong titik kan serai...bagi Adik ianya sangatlah mencabar...hihi 
Tokmi tolong kupas bawang dan Tokmi buat kerabu timun dan masak ikan kukus.

Aqi tengah bersihkan udang.
Tokmi tengah siangkan ikan..gambar tokmi kena tutup sikit sebab tokmi tak pakai tudung.
Nampak  Adik tak?

Pandangan dari depan...Adik tengah berusaha titik serai(macam terseksa je kan)...dia pun nak ikut serta menolong.


Bahan-bahan untuk memasak...preparation oleh Aqi. Tinggal mokcik ni campak2 jer dalam periuk. Aikk mana pokcik? pokcik tak join kerr??...join waktu makan je ye pokcik.

Cara : kunyit dan cili api di tumbuk/blend...kunyit dan cili campak dalam santan (dush dush), jangan lupa masukkan udang(plukk plukk)dan serai...masak hingga mendidih(glukk...glukk). 
Belimbing di potong(belah ) rendam dalam air garam unk kurangkan masam. 
Masukan serai dan garam.  Belimbing letak akhir sekali...tutup api...dah siapp.

 Teringin pula nak makan sayur petola. Suruh Aqi gi beli....siap search internet...tunjuk kat Aqi  macamana rupa paras petola. Takut dia beli peria pula nanti kannnnn.
Masak tumis air petola :-)


Cara: tumis bawang putih hingga wangi...masukkan udang dan diikuti air.
Masukkan cili dan petola.. letak garam dan perasa :-)
siap...senang ajer kannn.


keep smiling :D
Makan siang kami.
Ada kerabu timun juga(sebelah kiri)..tokmi yang buat.:-)





Tuesday, 19 June 2012

Bunga Epal dan Nasi Lemak



Pokok epal kat halaman berbunga lagi....tapi tak semestinya berbuah ye tuang2 & puang2.
Setakat ni cuma berbuah sebijik sajoo....hahahhaha *gelak sedih*
Boleh tengok kat sini.

 Tapi kali ni bunga dia banyakkkk sangat setelah akak cantas. 
Akak cantas pun sebab ada fungus(?) yang bewarna putih tu....habis daun kena serang dek fungus tu.
Setelah dicantas muncul le bunga yang banyak.
Harap2 lekat lah kan.
haaa...lebih kurang begini fungus(?) tu.
Gambar ni dari Google.

Ohhh ini pula breakfast kami.
Pagi-pagi dah masuk dapur....waktu diaorang gi surau. So balik dah boleh makan.

makan berlima sebab ada tokmi :-)



Tokmi macam sedih je kan...sebenarnya tak.
Cuma Tokmi agak keletihan sejak balik dari umrah hari tu.

Jubah ni tokmi beli di Mekah untuk akak.
Senyum sampai telinga.
Masalah saiz menjadi halangan utama ...hik3
harap maklum.

 zoom in sikit :-)


 Ini pula dari Kak Ma
thanks Kak Ma
sukeeee :-)


zoom in lagi.






Keep smiling :-)
Tokmi/Bonda








Friday, 15 June 2012

Tokmi dah Balik


 Alhamdulillah Bonda/Tokmi, Kak Ma dan Inn selamat kembali dari mengerjakan umrah.(13.6.12)
Seperti biasa acara kumpul-kumpul dengan adik beradik berlansung dengan meriahnya sambil mencicipi kurma, kismis dan buah tin dari Kota Suci Mekah.
Tak lupa juga air zamzam sambil doa2 apa-apa yang dihajati :-)


 Cucu-cucu semua excited...tak sabar menunggu ole2 dari tokmi :-)


 kaum lelaki sedang minum dan makan apa yang ada sambil berborak.
Lepas tu semua join borak....topik utama...pasal umrah.


 sambil borak sambil mengunyah baru le best...


Tuan rumah baru balik kerja so tak dapat le masak2 untuk tetamu kannn...
so beli le nasi kukus ni...
makan apa yang ada....sikit sama sikit...banyak sama banyak....peribahasa baru yang tuan rumah baru cipta...hihi




keep smiling :-)
serawa durian yg sungguh lazat ni pemberian 
staff akak dua tiga hari yg lalu..
dah tinggal sikit baru ingat nak snap..
Thanks Ain :-)






Wednesday, 13 June 2012

Bom Bom Bom ...


 Kuih bom beli  ini berintikan kelapa. Akak suka inti kacang hijau macam yang akak selalu makan waktu kecik-kecik dulu...kat kampung tercinta.
Gambar kali ni akak guna kamera olympus....biasanya akak guna Canon. 
Tak biasa dengan olympus ni...tp cuba-cuba juga.

Goreng pisang  pun beli juga.
Pisang goreng  akak lebih suka pisang nangka .

Waktu kat kampung dulu selalu beli kat Kedai Kioh (kiah) ...sedappp.

Makanan tengahari kami...terung berlada , masak lemak keladi dan sambal belacan

ada pecal dan ikan bakar juga.






Keep smiling :D
ini pula menu berbuka puasa kami sekeluarga..
Tengok blog Sha Novelis...terus teringin nak makan telor masin..
Baru perasan potongan timun tu....hasil potongan Adik ..anggaplah ianya seni...hihi
Tak sempat nak susun comey2...masing2 dah sibuk nak berbuka :-)







Monday, 11 June 2012

Gotong Royong


Gotong royong macam ni adalah perkara biasa di rumah kami....semua di kerahkan untuk menolong.

dan sessi fotografi :-)

 sebelum gotong royong mesti le sarapan dulu...

dan acara ini juga...

 breakfast nasi goreng....beli lagi.

dan nasi lemak  :-)

waktu kemas-kemas laman...baru perasan ....buah berry dah berbuah...pokok ni pemberiaan seorang kenalan. Tapi tak sure nama sebenarnya buah ni :-)


 acara ni juga acara wajib..
gotong royong kejap je...main yang lama.


Adik dah gi tuition...main sorang2 pun ok gak.

Hampir pukul 9 am pun bulan masih nampak ...

 PuTeH suka sangat dengan pokok bunga ni...habis patah2 !

Nampak PuTeH tak? issshh




keep smiling :D
PuTeh baru lepas mandi.....
gotong royong mandikan PuTeH juga.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...