Tuesday, 8 January 2013

Pengat Ubi Kemili , Ayam salai dan Pisang.



Assalamualaikum semua♥ 


Pengat ubi kemili (tupak sebutir)

Sejak dua mejak ni rasa malas sangat nak menjengok blog. Mood kelaut.
Pengat ubi kemili tu Tokmi yang buat. Snap gambar pakai hp je tu.
Ubi kemili ni akak panggil ubi keling...mungkin sebab hitam kot.

Hari minggu masak masak lemak ayam salai ...goreng sawi ala kadar dan goreng tenggiri jeruk.
Simple sebab mood masak pun kelaut.
Ayam salai tu rasa dia dah tak gitu ok dah sebab hari tu fridge akak rosak...minta tolong Adik Nor simpan kat rumah dia dulu sebagai anak angkat.

Begini le rupanya bila fridge rosak...banyak le yang masuk cik tong.
Ada yang tumpang kat rumah adik nor juga.
Ada baiknya juga fridge rosak...kalau tak rosak, sure masih duk simpan le mcm-mcm kat dalam fridge tu.
Antaranya carrot yg dah berbulu...kentang yang dah naik pucuk dan segala mcm mak nenek ada kat dlm tu.

 Sebelum masak      ini  dah masak

Ini pula pisang dari dusun Ulu Langat.
Bagi-bagi kat jiran tetangga.


Pokok Pisang kat dusun...hidup subur..Alhamdulillah.

 Ini Zarin yang kasi...Thanks Zarin...sungguh sedapp ooo.



Keep smiling :)

Adik yang sangat teruja 
dapat berjumpa dengan Ustaz Don :D








58 comments:

  1. Sy igt pisang setandan tu pun menjd isi perut fridge itu juge. Haha.

    Sdikit racist ye dgn ubi tersebut hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat racist...hihi
      Tak muat fridge tu kalau masuk setandan pisang tu..sebab pisang tu hampir semeter panjangnya hihi

      Delete
  2. Sama la akak....fridge tu umpama ladang no2.... hehehe segalanya tersimpan di dalamnya.....kekadang sampai terlupa apa yang berada di dalam sana...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...kadang tengok semua dah tumbuh pucuk...hihi

      Delete
  3. Suka jugak ustaz don....sedap tgk kek tu kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek tu mmg sedap...blogger zarin yg kasi.
      Ustaz don mmg best kan

      Delete
  4. Ubi gapo tu kak? x rajin dgr ubi kemili ni....betul la kak...malas betul nk blogging skrg ni mood ke laut jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubi kemili aka ubi keling Ruby :)
      akak pun malas sangat skg ni

      Delete
  5. fridge rosak?
    penat sikit memunggah barang...
    apa2 pun moga semuanya beres dan dipermudahkn urusan..

    ReplyDelete
  6. lama x update kak.ingatkan g holiday lg.lamanya x makan ubi keling.kalu kat kampung time2 hujan ramai je yg jual tepi2 jalan.dalam mood ke laut tu boleh lg masak macam2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...kalu musim banjir...mmg mcm2 ubi ada kan...miss sgt.

      Delete
  7. wowowo sihat nye pisang akak..rugi x berjiran uhuhu

    saya pulak 1 hari xde letrik..balik rumah tgk ikan2 tersadai kegersangan...susu eBM saya utk baby abis rosak..menangisssss uhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayangnya...habis rosak susu.
      kalau berjiran sure akak dah hantar dah pisang tu :)

      Delete
  8. Jenuhlah nak mengemas bila fridge rosak...

    ReplyDelete
  9. Terlior tengok masakan awak tu.. hehehe.. harap2 tahun 2013 saya akan kembali aktif menulis di blog setelah lama ke lautt... hehhehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha allah...sama2 le kita ke darat semula ye

      Delete
  10. cepat2lah balik ke darat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi
      sesekali syok juga duduk tepi laut...tenang.

      Delete
  11. Adoih, seksa jugak kalau fridge rosak. Tapi saya pun sama jugak, kekadang ada makanan yg "hilang" dalam fridge. Bila jumpa semula, hehehe..tau2 jalah..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...boleh bayangkan...kalau tak hitam legam ...sure kecut dehidrasi kan :))

      Delete
  12. Zarin kasi apa tu..???? Huwaaaa nak jugak...

    Laaaa kesian Kak Kasih fridge rosak.. Kalo dekat, boleh tumpang sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek pisang coklat...sungguh sedap.
      tu le...kita jauhh...
      kalau dekat bukan takat tumpang fridge je..
      tumpang makan sekali...boleh tak? hihihi

      Delete
  13. sedapnyer ubi.....

    sukala adik leh jumpa ustaz don ksayangan ramai

    ReplyDelete
  14. salam kak..sedapnya pengat pisang tu..duk kat kampung tok suka la buatkan..

    ReplyDelete
  15. Oooo ubi keling tu panggil juga ubi kemili eh... selalunya makan yang rebus jer... rasanya lemak2 pahit sikit.... tak pernah lak buat pengat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak buat pengat mmg kena kesabaran yg tinggi sebab kena koyok kulit ubi tu dulu :)

      Delete
  16. BIASALAH KDG2 MOOD KE LAUT TU KAK..BUI SLL MCM TU..

    UNTUNG LA ADIK DPT POSING BSAMA USTAZ DON

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok betul dia dpt jumpa ustaz don

      Delete
  17. Assalamualaikum Yong,

    Meleleh tngok gulai ayam salai, buat sendri ke salai-malai tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      ayam salai tu beli waktu balik kg hari tu kak

      Delete
  18. untong nye dpt jumpa ust..

    and gmbr2 akk sgt sgt sgt ctk!

    ReplyDelete
  19. lamo tak dengar tupat sutir kak..nok fridge baru la tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu dah survey dah fridge baru
      tp alhamdulillah boleh baiki...just tambah gas jah

      Delete
  20. baru tau ubi kemili pun boleh buat pengat. dulu2 mak selalu rebus buat makan gitu je..ala2 snack di petang hari gitu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best juga pengat ubi kemili murni
      tp sangat mcabar waktu nak kupas kulit dia je

      Delete
  21. wahhh...menu2 yg menarik.

    wahhh panjangnya buah pisang tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank singgah dan follow akak...salam kenal :)

      Delete
  22. Kita tak pernah makan ubi kemili.
    Kesiannya Mokcik... fridge rosak, mood ke laut... Apa kabor hari ni?

    ReplyDelete
  23. simple2 pun sedap tu kak!... lama x merasa pengat2 ni

    ReplyDelete
  24. Ubi kemili! Berpuluh tahun tak makan! Masa kecik2 dulu suka cabut isinya yang banyak bergantung di celah2 akar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat KL pun susah nak dapat Amie
      ni mak bawa dari kg

      Delete
  25. Sedap nya nampak pengat pisang tu...
    msti seronok dpt jumpa ustaz Don kan??...
    salam kenal..singgah follow sni #407 :)

    ReplyDelete
  26. salalm...lama tak jengah sini...saya pun panggil ubi tu dengan nama ubi keling jugak , kak kasih..

    terliur tengok pengat pisang tu tapi nak buat terasa malasss

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      aya apa kabar?
      org tganu mmg panggil ubi keling dok

      Delete
  27. salam kasihredha..dah lama benor tak dengar ubi gemili ni...rebus cicah sambal...hujan hujan lak tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak
      Tu le...Saya pun dah lama x mkn.
      Nasib baik Tokmi bawa Dr Kampung

      Delete
  28. gambo yang last tu, sedapnya cekelat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best Ann..Jiran akak yg kasi


      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...