Wednesday, 16 January 2013

Puding Pisang Karamel dan Belimbing Buluh

Assalamualaikum semua

Sebenar cik kak ni jaranggg sangat masak hari kerja. 
Biasa beli aje lah.Balik kerja dah penat kan..kan...kan.
Tapi hari minggu...kena le masak....tu pun kadang-kadang ngelat juga...hihi.

Pisang banyak kat rumah...tak tahu nak buat apa.
Seperti biasa , cari resepi yang paling senang.
Jadi lah Puding pisang karamel ni.

Resepi puding ni lebih kurang puding telur karamel tu...just tambah pisang je.

Lebih sedap di makan sejuk-sejuk berbanding makan waktu panas. :)

Ini preparation untuk makan siang.

Belimbing pun banyak kat rumah...tengah meriah berbuah.
Cantik tak potongan belimbing ni...
Sure le cantik (ayat bodek)....sebab siapa yang potong???


Jeng...jeng...jeng....Pokcik ni yang potong.
Setahun sekali kejadian ni tauuu...hahaha.


Buah belimbing buluh tengah berbuah.

Nampak tak ....ada orang berbaju merah celah pokok belimbing tu?
hihi

Hari minggu adalah hari masakan kampung sedunia...masak apa yang suami dan anak2 suka...
baik kan mokcik...muhahaha.
Timun tu Adik yang potong...kadang-kadang kita kena biarkan mereka buat sesuatu ikut creativity mereka sendiri....kasi puji-pujian sikit..supaya tambah rajin :D

yang ni tak boleh tahan.....adik yang buat....muhahahaha


Tak lupa..cerita anak angkat...si puteh meow meow.... puteh tengah timbang berat badan.
Dah 5kg dah :D





 Keep Smiling :D
Trompet Adik..
Boleh le akak tiup 
kat telinga diaorang 
untuk bangun pagi .


86 comments:

  1. MasyaALLAH.. lazat2 semua.. cantik2 gmbr akk. adolaaaa.. mmne nk raba mknan malam2 ni..

    itu gulai sardin ke kak? oh help!

    ReplyDelete
  2. Kak, nnti I tunjuk gambar kawan puteh yg mak I bela...asalnya 2 beradik tapi dah mari seko...

    ReplyDelete
  3. Slm kak...
    Tgk belimbing buluh tue kecur la pulak..he hee rasanya mmg dh lama x mkn..rajin btl diorg wt keja kn..klu sama2 buat rasa ringan sikit kerja kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam zila
      Kalau x tolong...terseksa jiwa Dan raga...hihi

      Delete
  4. lebatnya belimbing buluh tu...suka sgt msk lemak cili api..tambah udang dan belimbing buluh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak gulai udang dgn belimbing mmg best

      Delete
  5. Dah lama kakcik tak buat puding karamel.

    Beli,bing buluh tu buat masak lemak dengan ikan alangkah sedapnya... Nyum nyum...

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Akak duk dekat Saya dah kasi Akak dah

      Delete
  6. Lebatnya buah belimbing tu Kasih..
    Mak aiiii... beratnya kucing...5 kg! Mesti b=gemuk montel ye kasih!

    ReplyDelete
  7. aduh geramnya tengok belimbing tu buat masak lomak sedap sangat tu, karamel tu wow kalau boleh test mesti sedapppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak lemak cili apI dgn belimbing buluh mmg sedapkan

      Delete
  8. fresh ni.semua bahan dari kebun.bentuk love lg nasi tu.sure org yg mkn hati berbunga2.adik dah blh masuk junior master chef ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time dia rajin semua benda boleh jadi...Tp Kalau mood menurun...dia jadi tukang mkn je lah.

      Delete
  9. woaaahhh.. tqs for sharing.. boleh bikin puding caramel pisang ni... saya pulak terbalik, hari orang keje saya kena masak sbb profession gitu hahaaa tapi hari minggu selalunya atas jalan, so kadang tu terpaksa la menapau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdg2 hari minggu pun cuti...Kalau mood malas bertandang

      Delete
  10. assalam kak kasihredha,

    hahahhaha trompet tu sebijik Ajwad punyer....kihkihkih...tapi bising kan, saya cukup tok suko kalu Ajwad main goni gak....

    kak, mitok sikit gak belimbing buluh tu, sedak teh napok lauk tu.....

    errr kak (banyok soal pulok harini), ramekin meroh nyalo tu beli mano? comey !!!

    Nasi hati tu terbaik lah.....segho saye nok make....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Trompet tu napok jah kecik...Tp bunyi dia kuat buke maing dok.
      Ramekin tu Akak beli di the curve dini.

      Delete
  11. gambar di pokok belimbing tu diambil sambil panjat pokok ke? Bird eye view laaa... kelas ko mokcik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada duk atas Pokok...Kat sebelah pokok je tu

      Delete
  12. mmg sedap like always.. leh cuba lah pisang karamel ni

    ReplyDelete
  13. cantik elok jer puding karamel akak tu..kreatif adik buat bentuk love nasi tu..

    ReplyDelete
  14. Geramnya tgk belimbing buluh tu bulat2....

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Kak,
    Sedapnya tengok menu masakan kampung. Siap dgn nasi putih bentuk love lagi. kalau umi mkn ni kurang2 kena tambah nasi lg hehe..
    Oh beratnya Puteh.. hampir sama berat dgn kymba. mesti kuat mkn ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Mmg kuat mkn...obes dah putih ni Ummi

      Delete
  16. Puding caramel mmg best..ada satu pakcik ni selalu jual masa bazar ramadan, tiap2 tahun mesti saya beli...hehehehe..

    5kg ya berat kucing tu...sekampit beras beratnya...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah ye...sekampit beras dah sI puteh ni..obes dah.

      Delete
  17. sedapnya belimbing buluh. suka sangat kalau dibuat sambal kelapa tambah dgn belimbing buluh ni.

    ReplyDelete
  18. Cek berkenan sangat2 la tengok puding pisang karamel tuu..teringin..slurrpp..nak puding pisang karamel..nak puding pisang karamel..
    Nasik bentuk love tu tak menahan, kahkahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi love tu mmg mmbuat yg mkn merasa bahagia

      Delete
  19. Pisang tu letak banyak mana kak..macam sedap je, nak try la nnt..comel2 belimbing buluh tu, kalau mak saya mesti dah dimasak sampai hitam utk buat sambal hitam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak agak2 je ...pisang lecek letak semangkuk.

      Delete
  20. Wahhhhh keluarga paling kreatif sedunia....

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum..terliur tngok belimbing buluh tu..sedapp sngat kalau masak lemak cili api ngan telor itik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...mmg best masak lemak telur Itik letak belimbing kan

      Delete
  22. Salam, lama menghilangkan diri, merajuk ke? Haha

    Ohhhhh pokok belimbing muda, as I like to call it, pokok idaman bila dpt beli landed property nnt insyaAllah. Rasa bahagia kalau ade. Ari2 leh masak gulai hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Tiada apa yg nak dirajukkan... cuma malas mguasai diri.
      In sha Allah..Oneday boleh tanam pokok ni..boleh petik bila nak masak.

      Delete
  23. Sedap nampaknya puding caramel pisang tu.. harus cuba ni..
    tengok pokok belimbing buluh tu teringat pokok belimbing yg ditanam oleh arwah nenek saya di belakang rumah mak, macam tulah lebatnya.. buat sambal belimbing pun sedap... nyummm nyumm

    ReplyDelete
  24. lama dah tak bertanya khabar dgn kak kasih..lin sendiri pun jarang dh update blog..lin selalu buat caremel mesti x jd kak..kongsi la resepi..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apakabar lin?
      Ala Akak main agak2 je Lin, biasanya buat 3biji telur je Pastu guna susu Pekat manis..x yah guna gula dah.

      Delete
  25. x pnh mkn lagi kek pisang karemal..

    hihi..menarik la nasi LOVE tu

    ReplyDelete
  26. Masakan kg sentiasa sedap dan membuka selera.. Trompet tu memang sesuai nak bangunkan orang yang susah nak bangun tidur.. ;)

    ReplyDelete
  27. hugs akk byk kali!
    mas suka belimbing buluh..suka sangat! masak gulai ikn sembilang buh belimbing sedapnya laaa... tumis buh cili api byk2 pun sedap...buat ikan bilis kicap buh belimbing pun sedap...masak singgang ikan buh belimbing pun sedap...pendek kate mas suka lah! kalau rumah akk dekat mmg x malu mas mintak hehehe...

    ReplyDelete
  28. cantik nasi adik...mesti sayang nak makan...hehehheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..tetiba je dia tu buat nasi bentuk♡ pulak

      Delete
  29. DH LAMA BUI X TENGOK POKOK BELIMBING BULUH NI KAK..DULU MS KECIK2 JIRAN ADA TANAM..BILA MAK NAK BUAT SAMBAL MULALH DIA SURUH BUI PEGI BELI DGN JIRAN KAMI TU..MMG SEDAP NI KAK..BERTAMBAH2 NASI KERANANYA..HIHIHI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun kasi je ke jiran2 terdekat bui
      Kalau tak pun gugur mcm tu je

      Delete
  30. wah beznye..semua buat keje sekali..mask pe pun jd sedap kan

    ReplyDelete
  31. kreatif jugok adik...kerat timun samo panje pahtu nasi bentuk love tu! besar doh puteh akak...comey jah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kade2 dio terlebjh ghajing...hihi

      Delete
  32. belembing buluh memang sedap masak lemak, masak kari...makan sgn sambal belacam..umm, bertambah sepinggan nasi lagi..

    ReplyDelete
  33. leee pisang kt rumah pun byk..jiran kasi..x teringat nk baut ape uhuhu

    err chomelnye nasik love adik..sgt kretif..kalu saye mmg sayang le nk jamah..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdg2 macam tu kan...fikir nak buat apa...Akak suka cari resepi simple2 je

      Delete
  34. cantik sungguh belimbing ni di dalam foto...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah jadi foto...belimBing pun nampak glemer kan...hihi

      Delete
  35. Belimbing buluh tu kalau yong ada magic terbang sana sanggup rasanya hilangkan diri sekejap.
    Geram sungguh melayot2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah banyak Akak kasi je Kat jiran2...Kalau tak gugur mcm tu je...terbang le kesini yong...hihi

      Delete
  36. sumenya sedap2...bikin tliur!! lebat tul buah belimbing tu bgayut dpokok..bestnya

    ReplyDelete
  37. terliur tengok lauk akak masak...

    ReplyDelete
  38. asalam kak..

    lama tul tak berkunjung di sini..bukak2 pintu tgk.puding caramel.pisang tu...selalu mkn yg tolur lah kan....yumm..yumm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun first time buat yang ada pisang

      Delete
  39. Meriah betul buah belimbing buluh akak yer!Entah mengapa pokok belimbing Cikgu Tie macam merajuk ajer, tak nak meriah buahnya macam pokok belimbing akak.
    Jom la akak sertai GA slogan untuk Sitisya Butik Online

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah start berbuah, tak Putus2 pula berbuah.
      GA ye...in sha allah Kalau akak ada masa ye cikgu tie.


      Delete
  40. bunyi trompet tu mampu mengejutkan orang setaman tu kak ;)

    ReplyDelete
  41. Salam. Meriahnya masakan. kalau tiup trumpet tu nak bangunkan orang ada tak yg sakit jantung?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...