Wednesday, 2 January 2013

Tahun Baru 2013


Assalamualaikum semua♥
Selamat tahun baru...semoga tahun ni akan lebih baik dari tahun yang telah di tinggalan.
Tahun 2012 telah meninggalkan kenangan pahit dan manis. Akak yakin seyakinnya ujian Allah itu ada hikmah di sebaliknya. Allah ingin memberi yang lebih baik dari yang kita miliki selama ini. Alhamdulillah :)

Laksa Terangganu/Kelantan.

Di pagi tahun baru..Abang Zu dan Kak Pah menjemput breakfast di rumah mereka di Puncak Tropika, Shah Alam.

Kak Pah memang cekap bab masak memasak ni.
Dan sering jemput kami makan-makan.
Kebetulan betul le dapat kak ipar yang pandai dan rajin memasak....dan adik ipar nya pula kaki makan :))

Bihun yang sungguh sedap...banyak menu lain lagi sebenarnya...antaranya pulut kelapa.
Bukan setakat makan aje....lepas tu kak pah kasi bawa balik bihun dan pulut tu sekali.

 Tokmi dan adik.

Balik dari rumah Abang Zu...singgah di IKEA. 
Niat hati nak beli penyangkut....untuk hang akak punya kuali.
Tapi biasalah kan....mesti TERcapai benda-benda lain juga.
Termasuk le karipap....beli sedozen sebab adik nak bawa ke sekolah juga.

 Lunch di Bumbu Desa...The Curve.

Teringin nak makan masakan Sunda sebenarnya...Neng ni kan lama kat Bandung...sesekali mengidam nak makan masakan sana.

 Teh botol yang dah di kotakkan :)

 Ini le menu kami. Gepuk sapi takde pulak hari ni.
Frust gak le.

 Nak cerita juga pasal teko ni...
Ni kawan  akak...Dini... yang tolong belikan di UK.
Hari tu mereka balik cuti....tp barang hantar dengan kargo.


 Mula2 duk like like di FB...
Pastu Dini tanya akak berkenan ke?
Kalau nak kirim boleh sebab dia hantar barang dengan kargo.
Hihi...apa lagi.


Terimakasih Dini.
Sebenarnya kagum dengan kawan-kawan(junior) yang masih berjuang di negara orang untuk mendapat ilmu. Nanti bertambah le seorang lagi ilmuan muslim di negara ini...Inn Sha Allah.


 Keep Smiling :D
Mulberry akak dah masak :)




73 comments:

  1. Mknan sunda sdp ke kak? Manis kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masakan sunda agak manis...Akak boleh makan sebab dah biasa mkn waktu di Bandung Dulu.

      Delete
  2. teringin sungguh nak makan laksa kelantan..dh lama tak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di area rumah Saya ada org jual...Tp laksam...lebih kurang le dgn laksa kan.

      Delete
  3. salam kasihreda
    wah teruja akak tengok laksa trengganu/kelantan tu pastinya sngt sedap, dan cantik vs geram tengok teko mug dan pinggan comel tu wah best kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak tak pernah makan ye...rasa dia lemak2 gitu kak

      Delete
  4. Selamat Tahun Baru 2013...

    ReplyDelete
  5. Selamat Tahun Baru 2013 kak. Semoga akak makin ceria, diberi kesihatan yang baik ...

    Pergi IKEA? Kenapa tak bagitau... huk, huk ... dah lama nak magnetic board .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru hami...hugs
      Kebetulan Akak pun beli magnetic board tu...sebelum ni pun dah beli dah.

      Delete
  6. Assalamualaikum dan selamat tahun baru, Kasih. :)

    ReplyDelete
  7. Happy New Year to u too Kak Kasih! May u have a safe, healthy, successfull, prosperous & bleesed 20.13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...Tq aida.
      Semoga aida pun sama juga

      Delete
  8. Salam Kak,
    Selamat tahun baru buat akak sekeluarga. Wahh bestnye jamu mata tengok makanan yg sedap2 tu.. buah mulberry pun dah masak ya. mcm mana manis tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam umi
      Selamat tahun baru
      Mulberry tu masam umi :)

      Delete
  9. Hi kak,

    aloh gere nyok tgk mejo hok penuh makene tuh, sedak2 blako tuh....

    kak, cantik ler koleksi UK tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak beli sikit jah...kirim ke kawan....nama dia dini jugok

      Delete
  10. wah..sambut tahun baru dengan makan-makan...sedapnye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah....angah.
      Yg best nya bila dpt kumpul ramai2

      Delete
  11. Selamat tahun baru 2013 kak kasih..

    ReplyDelete
  12. Sedapnya mi hoon tu, laksa Terengganu x pernah try lagi..

    ReplyDelete
  13. rajinnya kak pah.mcm2 masak.dahla semua fav tu.nasib baru blk kg.kalau x meleleh air liur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik kg lagi best...boleh mkn mcm2 kan

      Delete
  14. Laksa Tganu/Kelantan tu tak sama dgn laksam ke kak?

    Pokok mulberry di rumah saya ni mmg aktif betul membiak...kejap aja dah besar, byk buahnya, asyik nak kena cantas aja batang2 & daun nya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama je doc...cuma laksa tu panjang2 mcm Laksa asam tu...Kalau laksam digulung2 Dan dipotong2....kuah dia sama.
      Mulberry ni Kalau dah start berbuah mmg nonstop kan.

      Delete
  15. alhamdulillah.. rezqi akak sekeluarga..
    menu mavelous..
    ikea teringin nk terjah...
    cantik la teko tue.. jeles2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang penting dapat berkumpul semua kan nureen.
      Kalau turun KL boleh le singgah Ikea

      Delete
  16. happy new year kak kasih..
    cantik teko, mug n sewaktunya dgnnya tu hihihi
    sedap ke buah tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year mas.
      Buah tu Masam mas

      Delete
  17. kak kasih, kalau masik sini mesti jadi lapo tau. T__T. kak kasih mesti byk colection pinggan mangkuk khenn? kalau ada yg nak di letgo roger kita ye. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde banyak sangat RR....pingan mangkuk lama ada le :)

      Delete
  18. Ala...tak leh tahan tgk laksa tganu/Kelantan tu....terus rasa nak pi cari....huhu

    ReplyDelete
  19. Menarik la masakan Sunda tu, I like!
    Teh botol tapi dalam kotak, comel la, kihkih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu2 mmg dlm botol Tp Sekarang agaknya lebih Senang dlm kotak kot

      Delete
  20. Untung akak ada kakak ipar yg pandai memasak.. Sedapnya tengok laksa Terengganu tu.. Apa bezanya ek kak dengan laksa Johor?

    Cantik teko tu.. Berkenan juga tapi tentu harganya boleh tahan... Ramai juga rakan2 yg sambung belajar, entah bila nak sambung study..

    Selamat Tahun Baru kak... Mulberry tu nak satu boleh? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat thn baru nur
      Mulbery tu nur minta satu...akka kasi 10...hihi
      Laksa trganu Dan johor x sama nur

      Delete
  21. wah bestnya kak..djemput utk bfast..kalu QH pon laju drive kalu dpelawa gitu..hehe..sedap2 pula tu menu2nya..haiii untungnya...klau kt ikea tu harus kak tcapai benda2 lain..sama la mcm QH..leh sawan kejap kalu tiba kt situ..hahaha..karipap ikea mmg tbaekk..

    slmt thn bru ye buat akak skeluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sselamat thn baru QH
      Kalau ke ikea mesTi terambik punya lah yg x dirancang2

      Delete
  22. kita orang pompuan ni mesti akan sukakan pinggan mangkuk kan? beli untuk hiasan je pon:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp Akak pakai Semua zaila...kalau buat hiasan sayang pulak rasanya

      Delete
  23. wah2 meriahnyer menu tu.. happy new year ye kak

    ReplyDelete
  24. dah lama terpikat dgn design botanic garden portmeirion kitchen ware ni, terutama yg ada daun hijau keliling pinggan... bila tengok harga, hhmmmm hanya mampu pakai pinggan ayan je

    ReplyDelete
  25. alahai kak cantiknye teko..berkenan btl..makanan sememangnya sedap2..ptg2 lapar kak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ni Memang suka collect teko zila

      Delete
  26. selamat menyambut tahun baru..
    murah rezki di tahun baru..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  27. Kakak ipar akak orang Kelantan ke... pandai jer masak kelantan style.. Beehon tu sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakak ipar Akak org kedah...kami org terengganu.

      Delete
  28. Ada mulberry di ladang anda?nok jugoppp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada sepokok...Nanti dtg le ambik...hihi

      Delete
  29. salam kak kasih laling,

    selamat tahun baru 2013!

    semoga yang baik2 saja utk kita semua..insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...thank atie
      Selamat thn baru juga Unk atie ..
      Atie apa khabar...lamanya tak dgr kabar.

      Delete
  30. aduhai kasihredha...shanteknya teko u...jelez iiii!
    Tak bertembung pulak kita kat IKEA ye...mnggu ni dah 4 kali jmpa cik kea!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jumpa boleh le kita lepak sambil minum kopi kan kak

      Delete
  31. mak aiiii! sedak blako ni kak..comey la set teko tu..selamat tahun baru kak kasih!

    ReplyDelete
  32. teh botol tu supposed kena tukar jadi teh kotak la kan..pasal dalam kotak..hehe...

    cantik teko tu kak..set koleksi dengan dulang tu sekali yer...simple..but nice..ala2 vantage je jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di indon masih ada dlm botol....mungkin unk bawa ke malaysia lebih sng yg dlm kotak lah kan

      Delete
  33. akaaaakkkk..lame, i tak dtg sini.. blog i tu dah mcm sekut dah..kejap i ade, kejap tadek.. instagram pun sama..hehehe..apelah i ni...anyway slmt tahun baru!!:) lmbt wish..ayo! hehe.. *better late than never kan;)*

    ReplyDelete
  34. wahhh.... barang baru for taun baru lah kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benda ni dah Sampai waktu rayalagi...cuma Akak jer tak de Masa mak gi ambik

      Delete
  35. Assalamualaikum kak kasih, i tak pernah makan laksa terengganu dan kelantan, laksam tu pernah la.. teringin betul nak rasa bila tengok gmabar you letak ni.... nampak so tempting!

    ReplyDelete
  36. Wsalam eny
    Sama je lebih kurang dgn laksam eny

    ReplyDelete
  37. sedapnya laksa ganu tu kak..lama tak makan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...