Monday, 4 February 2013

kembali lagi

Assalamualaikum semua
Lamanya tak update blog...
Penat dan faktor M yang menyebabkan blog ni bersawang.
My loyal follower...of couse my sister (mama long) keep asking me...kenapa lama tak  menulis.Terharu tawww...hiii
Ok lah mama long this n3  special for you :D

Ada acara makan-makan last week...yeaaaah
 sarapan ramai-ramai :)

 Tuan rumah tak sempat masak apa-apa. Just beli nasi berlauk dan laksam ajer.

Kuih muih...ada yang tokmi sponsor :)

Vaday ayah chik yang bawa...puteri ayu dan apam pulak Su Nor yang bawa.
Mama long bawa roti canai dan Kak Pah pula bawa nasi lemak.


 Anak saudara

Abang izzat dan sepupu-sepupu kecil

 Humyra

Shahir

lepas makan, jommm main bola.


 Petang berhasrat nak membuang sikit lemak...so berjalan le lenggang kangkung kat padang depan rumah.
Pakai baju kemeja tanpa tracksuit tanpa sport shoes...memang seperti makcik2 nak pergi pasar je rupanya.
Dua round je yg larat you...uwaaa

Pastu cycling tak sampai 10 minit dah menyerah kalah. Pokcik pula yang ambik alih.


pokcik sibuk cycling....cik kak dan tokmi sibuk tengok internet :)

Tokmi tengah dengar ceramah Ustaz Azhar.
Tokmi dah ada instagram pulokkk ..
 dalam IG tokmi , tokmi letak semua gambar cucu-cucunya...hahaha 


 Hujan mulai turun...angin sejuk mulai menyapa pipi *ayat novel*

Pastu tokmi pulak cycling....caya lah tokmi
Kejap kejap tanya dah berapa minit dah, kenapa terasa lama sangat...muhahaaa


 Ni pulak this weekend punya aktiviti. Pokcik gantungkan FM board untuk mokcik.
Sebab pokcik tak kasi mokcik tempek FM kat fridge lagi kekonon FM lah penyebab fridge rusak hari tu...ye lah tu pokcik :)

Rasa macam tak berseri pulak fridge kalau tak de FM kan kan kan....
So mokcik tempek jugak sekeping dua...hiiiiii

 Pastu pokcik tolong lekatkan penggantung ni di dinding.
Dapat le mokcik gantung periuk dan kuali mini mokcik.

Aqi pun tolong jugak......ni yang best ni kalau Aqi cuti...
we do a lot of thing together.

Kuih bakar beli.

tetiba ada cekodok leper join kuih bakar

cekodok tu akak goreng guna pisang yang masih berbaki setelah bagi-bagi ke kawan-kawan.
Tapi akak wonder le kenapa akak selalu buat cekodok jadi leper tak bulat2 macam orang lain selalu buat.




Keep Smiling :D
Gambar realiti sebenar..dengan penapis-penapis naik atas meja sewaktu sesi fotografi.
Bukan setakat leper cekodok tu...ada yang hitam legam jugak.




97 comments:

  1. Kak hanim....winduuuuuu dah lama akak x update. Bila tgk akak punya fm tu.....sy punya board pun dah penuh....3 buah. Nampak nya kena beli baru lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Winduuu juga...hugs
      Akak pun Kena beli lagi leez, x muat...Hari tu cuma beli 2 je.

      Delete
  2. Rindu taw kt akak! mcm best pulak fridge magnet board tu...x payah letak kt fridge. selamat...I risau jugak kalau letak kt fridge. kadang2 anak2 I ni careless, pernah fridge magnet jatuh & patah...sedihnya rasaaa....dahlah kenangan org bagi. terpaksa lekatkan semula dgn gam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Winduuu ruby juga
      Akak pun sama ...Byk yg dah patah, ada yg boleh gam akak gam
      Tapi Byk juga yg x boleh di Selamat kan lagi.

      Delete
  3. Assalamaualaikum Kak,
    Amboi sedapnya makan2.. byk menu tu kuih muih yg sedap2.. byk juga koleksi FM akak ya.. best best.. tp paling best Tokmi pun ada instagram. hehe cayalahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ummi
      Dalam IG Tokmi penuh dgn gambar cucu2 je...hihi

      Delete
  4. Semua dah M nk update belog khen kaka
    Ai lagi la....
    Adeh tertiba perut berdengang bukan main tgk gmbq makanan tue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama le kita kan ayu...Nasib baik ada IG ...still boleh bersilaturrahim...Alhamdulillah

      Delete
  5. sedapnya tgk buah melaka tu...biasanya buat bulan posa ja hehe...

    betul ke tempek fm kat peti ais...merosakkan peti ais?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de lah....Itu kata my hubby jer ....sbab dia x Mau isteri dia letak Kat peti ais, rimas agaknya hihi

      Delete
  6. ADIK ANGKAT NI PUN RINDU TAWW..HEHE..BUI PUN ADA BELI BASIKAL SENAMAN GITU TP,DH JD PENGGANTUNG TUALA..HAHAHA..DASAR MALAS NAK BERSENAM LA NI KAK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakak angkat pun rindu bui...
      Hahhaha...sama le bui, Kalau time malas, basikal tu jd tempat gantung baju

      Delete
  7. KAK ANGKAT..LUPA NAK INVITE
    JOM JADI BLOGLIST BUI
    CUMA TGGL LINK JER,X PAYAH SUSAH BUAT ENTRY..HEHE

    http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com/2013/01/lets-be-my-friend.html

    ReplyDelete
  8. Hahaha...lucu la KR ni, cekodok tu leper sebab kurang tepong ler tu. Tapi rasanya laaaagi sedap, hitam pun hitamlah. Tok Mi ada instagram? cayalah...balik Bangi nanti nak kenal Tok Mi. Nak friend dgn dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hitam2 sitampuk manggis...hihi
      Boleh Tokmi sure suka...boleh gi dating makan2 dgn Tokmi

      Delete
  9. Assalamualaikum Kaseh. Banyak juga aktiviti Kaseh dan keluarga. Seronok, kan? :)

    ReplyDelete
  10. wsalam kak kasih..yer la sunyi bila akak x update blog..rasa terubat rindu bila jumpa kt IG..huhu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah agak malas nak update blog skrg ni lin...Tp kita still boleh jumpa di IG

      Delete
  11. Kak Kasihhhh....We miss uuuuuuuu.....Rajin-rajinkanlah update blog ya...

    ReplyDelete
  12. yeay! kak kasih ado smula sini! ganah tok mi ado instagram doh. betul ko fridge cpt rosak sbb fm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mood tgah merudum ni ..hihi
      Dok ehh...Itu suamI Akak punya teori sb dia toksir wi isteri dia ni letok fm di fridge...rimas kot

      Delete
  13. saya sker cekodok leper.sbb yg leper tu biasa byk pisang hehehe

    ReplyDelete
  14. Itu cekodok gaya klasik. Lagi hitam lagi manis rasa cekodok tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Manis mmg lebih cepat hitam kan huda

      Delete
  15. assalam kasih..acik pun tak larat nak kayuh basikal tu..paksa diri pun dapat sepuloh minit je he he

    ReplyDelete
  16. Windu wehhh! Lama betoi senyap, kejam! Nak jugak FM board tu..kat mana beli eh? Sedap2 semua kuih, buah melaka tu best meletup dlm mulut, hehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Windu dinas sgt2
      Fm board tu beli di Ikea dinas

      Delete
  17. omg..... sunguh mengecorkan lidah ni je kak kasih..!!!!

    miss u tau...!!

    ReplyDelete
  18. kuih buih melaka tu sedappppp nya la pulak...selalu makan time bulan puasa aja...hahaha

    lain kali cuba sambil tgk internet, sambil kayuh basikal ;)

    saya pun dlm proses nak beli FM board tu..sebab koleksi FM kat fridge dah penuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sambil tengok internet atau tv sure x terasa sgtn kan doc

      Delete
  19. penantian satu penyeksaan...penderaan namanya...apa2 pun tqvm

    ReplyDelete
  20. kelas tok mi ye .. kuih bakar tu nampak sedap kak

    ReplyDelete
  21. sedapnya acara makan-makan! rasa mcm nak numpang seperut :)

    ReplyDelete
  22. tak kisahlah hitam ke leper ke yg penting sedap dimakan dan kenyang masuk perut hehehe

    ReplyDelete
  23. Meriahnya..... macam2 ada...
    Windu kat Kasih yang agak lama menyepikan diri he he hehh.

    ReplyDelete
  24. tu ler asyik jengok2 gak rumah dia..asik bertutup je hihihi

    asal masuk rumah sis aje lapar..asal lapar aje masuk sini...seronoknye byk makanan...hehehe

    cayalah tokmi..berkayuh tuuuuuu..berapa minit dapat sis? hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah agak sepi skg ni tini..tuan rumah x de mood.
      Tokmi dpt buat 5-10 minit je

      Delete
  25. Akhirnye..penat tnggu..hahahaha..

    ReplyDelete
  26. Akhirnye..penat tnggu..hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau le rindu..Sampai komen 3x hahaha

      Delete
  27. Akhirnye..penat tnggu..hahahaha..

    ReplyDelete
  28. Salam Kasihredha...seronok tengok luas laman rumah ..sesuai untuk pelbagai aktiviti keluarga kan....tambah pulak pelbagai makanan ada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak
      Mkn2 sambil berborak ni kak

      Delete
  29. hahaha samalah dengan saya kak, kalu buat cokodok pong leper sebab tu malu nak masuk blog..hahaha:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak main redah je zaila..tetap masuk blog wpun x cantik...hihi

      Delete
  30. salam kak kasih..lamaaa tak jenguk kak kasih sb saya pun ada penyakit M jugak sekarang ni, ada masanya rasa mcm satu beban pulak utk update blog he he saya memang teruk...

    kak kasih ni bila update je mula la tayang makanan yang boleh menyebabkan air liur saya meleleh...semuanya sodap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aya hugs
      Nanti bersalin Kat Selayang atau ganu

      Delete
  31. Salam. Hi Kak Kasihredha, rindunya kat akak... Lama tak ke blog ni... Bagusnya Tokmi dengar ceramah Ustaz Azhar guna hp... Cedokok tu walaupun leper tapi sure sedapkan... Nur pun tak pandai nak buat cekodok tu bulat2 comel.. so tak dapat le nak bagi tips... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam nur
      Asal sedap jelah kan nur

      Delete
  32. hahahah ...realiti cokodok KR

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum....FM board tu beli kat mana? sy pun dh lama plan.. tp x penah jumpa..

    ReplyDelete
  34. wah bnyknya makanan...
    dan yg paling seronok jika kita dpt berkumpul2 dengan emak, anak2 ,hubby, adikberadik sambil menikmati hidangan lazat2....
    alhamdulillah..syukran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali berkumpul mmg Seronok sb masing2 sibuk

      Delete
  35. Salam. Wah cantiknya rumah. Rumah kayu saya suka. Rumah saya pun kayu jugak, tapi kalau ada rezeki lebih nak upgrade nampak moden sikit.

    Salam ukhuwah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam zana
      Akak pun Teringin nak ubahsuai...Kalau boleh nak cat kayu2 tu jadi putih pulak

      Delete
  36. salam akak..betul ke FM penyebab fridge rosak. curious lak saya...huhu..dah penuh fridge tu saya kejakan. kalau betul nak kena buat fm board macam tu jugak lah!

    tengok entry kak yg meriah dengan kuih muih ni buat saya rasa lapar la...x aci..hehe...nak pi lunch lah camni..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam murni
      Itu teori suami akak je..sebab dia x kasi akak letak fm Kat fridge...mgkin dia rimas kot

      Delete
  37. akaaakkkkk..i pun lama tak update blog..sekali bukak blog akak, gmbr2 makanan....OMG!!! baru tersedar i tak lunch lagik & perut i dah berkriukkk kriukkk.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita serupa...malas nak update blog

      Delete
  38. Salam, seronok tgk aktiviti akak sefamili...jelesnyer tgk FM byk...saya..mmg mint kmpul FM....follow me back ya..

    ReplyDelete
  39. Salam,

    saya klik link blog dari Kak yong Moh Kembara... Sedap sangat nampak kuih-muih tu semua.. esp kuih bakar dan onde2 tu... mesti sedap rasanya... saya x leh tngk makanan..sangatlah sukanya...he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Thanks singgah sini ye farikica

      Delete
  40. lama x singgah cini...
    tergoda tgk menu2 yg akak publish kat cini...

    ReplyDelete
  41. Salam Kak....

    ihihihihi i follow (Pembaca senyap2)...maner nak beli board magnet tu...

    Darling biebaby....muaxzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam baby ku syg
      Dah beli blum board tu di Ikea baby?

      Delete
  42. MASYALLAH..kumpul ramai2..makan ramai2.. seronoknya kann.

    ReplyDelete
  43. Salam.

    Ini kak Kasih (IG) kan? Finally I manage cari kakak punya blog haha. Saja type Kasih Redha rupanya kakak pun blogger same as Kak Mynn.

    Nanti ada masa terluang saya akan baca blog kakak day by day. :)

    IG : Dorina de Sequire

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dorina...thanks singgah sini
      Ye akak yg di ig tu akak le
      Akak kenal dgn mynn pun dari blog juga dorina.

      Delete
  44. salam sis
    Lawatan ta di malam jumaat.
    Pekabar sis?
    Maaf lama ta tak dtg sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam TA
      Akak baik Alhamdulillah
      Thanks singgah disini ye

      Delete
  45. Dear Sir/Madam,

    On behalf of the National Library Board (NLB), we would like to invite you to pledge your blog to the Singapore Memory Project as part of efforts to collect memories that are already manifested in existing online channels.

    The Singapore Memory Project (SMP) is a national initiative to collect, preserve and provide access to Singapore’s knowledge materials. Spearheaded by NLB, the SMP aims to build a national collection of content in diverse formats (including print, audio and video), to preserve them in digital form, and make them available for discovery and research.

    By pledging your blog to SMP, you are affirming that every memory matters. Whether your posts are an account of your daily life, or an expression of your thoughts, the SMP hopes to find a home for your memories so that it can help build towards an understanding of Singapore. You will also receive a badge that you can display on your blog in recognition of your contributions.

    Contributors to this blog pledging initiative will be listed on Singapore Memory portal’s blog pledging webpage. All blogs pledged to SMP will archived using NLB’s web harvesting software, in addition to images of each blog’s landing page.

    If you are keen to pledge your blog to SMP, simply fill up our response form at this following URL: http://singaporememory.simulation.com.sg/Public/Pledge.

    You may find out more about this initiative at http://www.iremember.sg/?page_id=2822.

    We are looking forward to your contribution.

    |Simulation Software & Technology (S2T) Pte Ltd 583 Orchard Road #14-02 Forum The Shopping Mall S(238884) w: www.simulation.com.sg

    ReplyDelete
  46. Replies
    1. Akak pun rindu dinas...terharu :(
      Hugs

      Delete
  47. As salam KR....ingat saya lagi...?wah meriahnya sarapan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Tak pernah lupa cikgu nurin yg mmberi smangat saat akak resah gelisah dulu....thanks cikgu
      Lamanya cikgu nurin mnyepi....Masih di ulu langat lagi ke

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...