Monday, 15 April 2013

Budapest, Hungary.



Assalamualaikum ♥

Hungarian Parliament di waktu malam...gambar diambil dari cruise.

 Cerita cerita tentang percutian ke Eropah Timur tak habis lagi...walaupun malas sangat-sangat tapi berusaha juga menulis agar tak lupa.

Hungarian Parliament di siang hari.

 Dari Bratislava kami menuju ke Budapest. Kami tinggal di Hotel Star Inn  ni.
Lepas solat dan rest kejap, kami keluar mencari money changer...sebab di Budapest kena guna duit forint la pulok.


duit forint


Jom tengok hotel Star Inn ni dulu
simple lobby.


ni bilik kami.

ni le tempat kami breakfast... kami cuma makan conflakes dan buah-buahan saja....kurus den kalau duduk Europe lama-lama.



Waktu jalan-jalan mencari money changer...jumpa Budapest Nyugati ... railway stations ni.

Tersergam indah bangunannya.
Dibelakang Railway station ni ada Mall yang agak besar juga.



Tak tau nama apa Mall ni...betul2 dibelakang station ni.

Apalagi....jom window shopping


Sibuk mokcik?

florist di sepanjang jalan..

Pemandangan di sebuah jalan di Budapest.
Tram di Budapest ni semua bewarna kuning...tiang elektrik pun warna kuning Juga.

Tiang elektrik yang di cat kuning

Tram pun kuning :)

 On the way balik hotel jumpa satu restoran Turki.Akhirnya jumpa juga dengan restoran halal disini.
Sepanjang di Budapest...kami makan kat sini je.

Banyak pilihan makanan..

 dessert


 Sedap...terung dan daging cincang, kat atas ada cheese.


 
Parliament di balik pokok.


Kami dibawa ke Heroes Square ni


Museum Fine of Art ni berdekatan dengan Heroes Square.


Chain Bridge ni le yang menghubungkan bandar Buda dan Pest.


 Fisherman's  Bastion


Senibina yang awesome.






Pemandangan Budapest yang dapat dilihat dari fisherman's Bastion


tangga menuju fisherman's Bastion.


Lelaki dengan pakaian zaman dahulu kala...bersama burung helang.

Banyak kedai souvenir kat sini.

Banyak souvenir yang di jual di sini.
Antara yang menjadi sasaran adalah FM.


Pemain 'biola' di fisherman's Bastion.


daun-daun dah mula kuning.


Chestnut aka buah berangan bertaburan kat bawah pokok ni. Besar pulak tu. Tapi tourist guide kami cakap spesis ni tak boleh makan.

Lepas tu kami di bawa ke satu kawasan tinggi untuk melihat bandar Budapest dari atas,


Pemandangan di sebelah kiri

dan sebelah kanan.


Tembok disekitar sini digantung dengan  lukisan Budapest dari kurun ke kurun.


Berderet lukisan Budapest dari zaman berzaman

Antara souvernir yang di jual di sini.
Boneka berpakaian tradisi :D

Malamnya kami menaiki cruise untuk menikmati pemandangan di malam hari.

Bangunan-bangunan yang di sirami lampu


jembatan yang merentasi Sungai Danube


Cruise


Ini pula bangunan-bangunan yang terdapat di Budapest.






Berbasikal adalah perkara biasa di sini.

Ini juga perkara biasa...di mana-mana...vandalisme!!
dan yang pasti bukan hasil seni.

yang ini boleh di anggap graffiti  tak ye?

Kami di Budapest :D





Keep Smiling :D
bas yang seksi :D



63 comments:

  1. Cantiknya Budapest! Menarik & tertarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terutama di malam hari....sgt cantik :)

      Delete
  2. Bestnyer akak.........entah bila dapat pergi ke sana?
    Seronok berjalan di negara orang.....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah dekat dah dengan UK tu ..In syaa Allah dpt kesana nanti :)

      Delete
  3. pemandangan dan persekitarannya yg cantik.....tentu enjoy di sana..

    ReplyDelete
  4. Syoknya dapat jalan2 eropah... tengok budaya orang... bangunan yang sangat cantik

    ReplyDelete
  5. syoknyer...

    saya suker bas yang seksi itu...

    ReplyDelete
  6. cantik2 dan berseni senibina bangunan kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak bangunan lama, tapi senibenanya mmg dahsyat

      Delete
  7. kagumnya tengok pembinaan dia. cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun kagum, mcmana le org dulu2 buat bangunan2 tu kan

      Delete
  8. ohsem!!! senibina yg sgt cantik...

    ReplyDelete
  9. WAH..SERONOKNYA AKAK,ASYIK MELANCONG KAT OBERSI JER..BESTTTT :)

    SLL AKAK PERGI GUNA EJEN ATAU SENDIRI2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Bui
      sementara masih sihat ni.
      Akak pergi dengan POTO Travel Bui

      Delete
  10. Mesti cantik pemandangan bila naik cruise waktu malam. Tempat dia nampak macam sunyi jer kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bandar dia busy jugak ita
      diaorg banyak guna public transport.

      Delete
  11. semua gambar pon comey, bestnya kalu buleh g jugok

    ReplyDelete
  12. good very good....buat nenek teruja

    ReplyDelete
  13. bila pegi nye ni kak? arrr..jeles tapi suka dalam masa yang sama. gambar cantik. pemandangan cantik. architecture cantik. food pun nice..turkish lagi!

    dan..thanks..baru tau..rupanya budapest tu gabungan nama dua bandar. :-) nak gugel lagi lah pasal budapest ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pergi bulan sept-okt 2012 murni
      tapi tak habis2 lagi...masih byk yg akak tak tulis sebenarnya.

      Delete
  14. diam2 makan angin jauh ye ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama sebenarnya nieda
      last yaer...sept -okt 2012

      Delete
  15. Salam kak Kasih.Terima kasih rajin singgah ke blog & menitipkn mesej walaupon blog atie senyap jer..maklum la 'tuan umah ' demam.
    Emm..cantiknya permandangan...agak2 merasa ke atie sampai kesana cam akak :)

    ReplyDelete
  16. Salam Kak,
    wah bestnye jalan2 ke sana, tempatnya cantik sgt.. dan cenderamata pun cantik2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam umi
      Alhamdulillah kami enjoy di sana
      kalau boleh nak cuti lama2 sebab malas nak kerja...hihi

      Delete
  17. uiiii...sonoknya pi jalan...

    ReplyDelete
  18. bestnya kak
    Jauhhhhh da akak sampai...=)

    FM tu chantek..comey=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. souvenir memang cantik2 AA cuma mahaiii sangat...hihi

      Delete
  19. senibina bangunan y sgt2 cantik

    ReplyDelete
  20. seronoknya dpt jenjalan ke negara org kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..sempat le merehatkan fikiran

      Delete
  21. wow! jauh berjalan luas pandangan. Lagi banyak kita teroka, lagi banyak yg kita tak tahu sebenarnya... cantik lagi menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah
      dapat le melihat tempat org
      yg sebelum ni x pernah terfikir pun akan sampai

      Delete
  22. sgt2 menarik lah tq bekongsi yer kak!

    ReplyDelete
  23. bestnyer! patutla lamo menghilang, kak kasih gi jale jauh rupanyo...suks tengok gambar2 ni especially bngunan bercahaya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni dah lama dah...last year september...tp baru tulis :)

      Delete
  24. cantik nya Budapest...kena gigih menabung ni...nakgi sana..hahaha..

    mmg kalau ada kedai arab/turki kat non muslim country, mmg jadi pilihan la kan nak makan halal...byk ke kedai turki kat sana? saya dulu masa tinggal kat australia, kedai2 turki, arab ni mmg banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada le beberapa buah akak jumpa...ok lah juga
      at least ada le tempat makan halal kan

      Delete
  25. Sangat menarik gambaq2 percutian akak di Budapest tu, sejuk ja mata nengoknya.

    Siapakah agaknya gerangan mamat2 yg berada atas duit2 kertas forint itu, hehe..

    Dessert Turki yg warna putih meleleh tu buat ayaq lioq saya meleleh pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mamat2 kat duit tu berwajah seram je kan...hihi

      Delete
  26. makkk aiiii...
    besssttttt nya....
    mmg jeles ngan akak tau...
    slalu g melancong mcm ni...
    lama nureen x singgah cini...
    sure dh merata akak melancong kan..
    sronoknyerr... skali lagi jeles4x

    ReplyDelete
  27. assalam kasih..cantik FM yang sepasang tu kan..ada kawan balik dari vietnam ada bagi FM sepasang tu..tapi pakaianya tradisional sana la..

    ReplyDelete
  28. salam kak kasih laling,

    jauh berjalan luas pandangan..
    ati ni jln2 kat blog akak pun dpt tumpang sekaki..hehe

    nx trip jln2 ...pls beli fm lebih
    boleh ati beli dari akak..ok (sambil buat muka comei ^___~)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..siap buat muka comel tu :))
      baiklah atie

      Delete
  29. wooaaahhhh seronoknya...!! tqs for sharing kak kasih.. nanti kalo ada rezeki sampai sana, boleh kasi idea ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak yakin one day mulan akan sampai kat sini...In shaa Allah.

      Delete
  30. cantik nye view..cantik nye tempat org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik has
      Tp cantik2 tmpat org
      Tempat sendiri juga idaman hati:)

      Delete
  31. InsyaAllah sy dan family akn ke sana bulan depan...bo advise berapa cost cruise mlm hari di danube river

    ReplyDelete
  32. InsyaAllah sy dan family akn ke sana bulan depan...bo advise berapa cost cruise mlm hari di danube river

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhaiiii....sorry sangat sangat...akak baru buka...dah lama tak buka blog sendiri. pasal cost tu akak tak ingat ...tapi kami bayar je sebab memikirkan cuma sekali seumur hidup ...tak nak lepaskan peluang .selamat bercutiiii

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...