Friday, 5 April 2013

Cameron Highland 2013

Assalamualaikum semua♥
Tak tau mahu mula dari mana..
Lamanya tak menulis.
Bulan Febuari cuma satu entri..dan bulan Mac lansung tak ada :-(

Macam-macam peristiwa yang dilalui sejak sebulan dua menyepi ni.
Dari kekalutan perasaan yang mencengkam.
Akhirnya ketenangan muncul juga...Alhamdulillah.
Kesibukan dan kepenatan yang teramat sangat.


Pada CNY yang lalu, kami ke Cameron Highland..buat sekian kalinya.

Lepas subuh bertolaklah kami.
Sampai di Cameron Valley ..perut bagaikan berkeroncong tetiba..pandai betul perut ni kan.

Pekena nasi lemak dan teh tarik..sambil menikmati kehijauan kebun teh..ohh nikmatnya.

Lepas nasi lemak...scones pula :-)

Buah ngeke aka tampoi ni kami beli dari orang asli dalam perjalanan tadi.

Lama betul tak makan buah ni.
Anak-anak pun tak kenal buah apa kah ini.

Akhirnya sampai juga ke bilik hotel...jalan jam giler ..adoiiii terseksa jiwa dan raga.
Judul gambar ni adalah...syok sendiri atau sawan cermin...hihi
haaa ni le hotel kami.
Tak le bagus benor..biasa-biasa ajer.
Cuma dekat je dengan Pasar malam Brincang tu..cuma menapak aje ke pasar malam tu.

 
 Jagung mutiara menjadi sasaran pertama.

 ohh  sungguh lazat...lemak manis berkrim gitu.
Makan sambil tutup mata...hmmm  sedap sedap sedap
Lepas satu ...satu ...perrrghh

bunga-bungaan bagai melambai2 mokcik supaya bawa mereka pulang.

Geramnya tengok sayur-sayuran yang segar bugar...

 Hai mokcik...sibuk nampak?
FM...ingat dah tak nak beli, tapi terbeli jugak.

Ohhh kaktus .... berbagai bentuk..dari yang berduri hingga tiada duri, semua ada.


Letih mencuci mata di pasar malam..perut mula meminta2 tanpa segan silu.
Makanlah kami anak beranak di restoran tepi hotel tu. Orang ramaiiiinya..hingga tak terlayan tuan restoran tu.


 Esoknya...jommm keladang BOH..
Suka sangat suasana di sini...sejuk, udara segar...angin bertiup sepoi2 bahasa .
Terasa tenang dan damai sekali.


 Kehijauan yang memukau.


 Duduk2 di restoran BOH tu sambil menghirup teh panas..srupp  srupp  srupp

 Merah dan hitam


 Suka rumah2 kayu di sini....unik dan colourful.
Opss ni bukan rumah...stor teh rupanya :)

  hijau
 van mengangkut sayur segar

 Acara yang paling best adalah acara memetik strawberry...

jommmm petik




Akhirnya dapat dua basket
Lepas ni kita balik makan dengan nuttela...yesss





 Petang kami pulang ke KL...sebab esoknya dah kerja.Ingin sekali berlama2 di sini.

Kami melalui Lata Iskandar ni.




 Rumah orang asli.


gerai jualan orang asli.




 Keep Smiling :D




66 comments:

  1. Syioknye kak! Lama beno x p CH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak suka ke ch ni sebab sejukk dan byk bunga :)

      Delete
  2. wah! lamonyo kak kasih bertapo...hehe...bestkan gi CH..saya gi feb baru ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aikkk...ye ke..sama le, akak pun gi feb juga waktu CNY :)

      Delete
  3. Lamanya tak ke CH. teringin nak pergi tapi suami macam tak berminat. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi la kak...pujuk cik abg..boleh honeymoon lagi :)

      Delete
  4. best nya jalan2 ke tanah tinggi..time org ramai, harga sayur pun meningkat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...diaorg letak harga...tp still murah dari KL

      Delete
  5. Assalam kadih..tu la kan..terasa lama sangat.tertanya2 mana la pi kasih.alhamdulillah kadih sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kakkk
      alhamdulillah sihat kak...cuma sibuk dan penat saja :)

      Delete
  6. pernah dok kat Rossa Pasadena tu sekali...rm700/nite..sekali tu ja..:)
    pas tu kalau kesana..pilih hotel yg anatar 200-300 ja hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu hotel semua penuh...pilih yg mana ada kosong je dan pilih yg dekat dgn pasar malam :)

      Delete
  7. Assalamualaikum Kak,
    Amboi patut la lama sunyi rupanya jalan2 ke CH yerr.. isk geram tengok sayur2 dan strawberi segar. Sedapnya scones.. yumm yumm banyak ke borong FM hehehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikummussallam ummi
      tak banyak sangat sebab kat rumah dah byk fm CH...hihi

      Delete
  8. saya pun ke cameron mmgu lepas tapi lom sompekkkkk nak update....

    ReplyDelete
    Replies
    1. copettt update akak nak dongar elena punya cerita pulak :)

      Delete
  9. Bersih da blog...
    Keep it up...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ada sisa2 sawang sikit lagi...hihi
      thanks sweet mom :)
      hugs

      Delete
  10. honestly, saya tak pernah betol2 pusing Cameron Highland ni. Teringin sungguh nak pegi sana nnt. mt first aim adalah nak berlari kat ladang teh and makan scones. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti jgn lupa ke ladang boh tu ye...kat situ boleh lari2 dilereng bukit dan makan scones di restoran boh tu :)

      Delete
  11. adussslaaaa...ingatkan dh berjangkit penyakit 'M' tu...hohohohohooooooooooooooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. penyakit M memang menyerang daku....huwaaaa

      Delete
  12. Wamboii lamanya mnghilang..tertunggu tuan rumah bukak pintu...alhamdulilah selepas susanh akan datang senang..insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak
      sila2 masuk kak...saya dah hidang kopi dan cake nih :)

      Delete
  13. Rindu nak singgah ke blog akak..Ingatkan akak travel ke mana mana . Ok tak per. Cantik tempat BOH tu. Tu yg ladang kat sg palas ye kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kat sg palas tu ita :)
      akak x travel mana2 pun....merihatkan diri yg keletihan :)

      Delete
  14. salam kak..

    wow...all those beautiful pictures..suka lah!
    in shaa allah..jika tiada aral melintang, saya pun turun CH weekend nanti. CH ni berapa kali pergi pun mesti nak ulang pegi lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wowww...bestnya...selamat "menembak" ye laling... nanti upload pics byk2.

      Delete
  15. salam kak kasih
    lamanya menyepi.rindu kat celoteh2 akak.g cameron rupanya.bestkan.fresh air gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam my dear
      terimakasih atas ingatannya
      i love you

      Delete
  16. akak...ingatkan saya sorang aje yg lama tak menulis...hehe....anyway saya memang suka ke CH...breakfast kat mana tu..hotel tu mahal tak ..berapa ye semalam...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're not alone... hi 5....hihi
      akak x sure berapa hubby bayar, kalau x salah dalam 300++ per night.
      mula sampai akak breakfast di cameron valley

      Delete
  17. Salam kak. Rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Lamanya tak buat entri, cubit baru tau.

    Cameron Highlands memang tak jemu pi. Tapi saya dah beberapa tahun tak ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam laling
      awww...sakit tauuu...lain kali cubit pelan2 naaa...hahaha
      Kalau dinas gi sure banyak objek yg kena tembak :)

      Delete
  18. hai kak, amboi aktif di IG sampai terabai blog ini...hehehhe...sayo pong dok plan nok gi CH bule ni......nok borong sayur, pokok sayur dan make scones jugok....hehhehehe....bungo? .....tok minat tu gak......

    ReplyDelete
    Replies
    1. muhahahhaha...mmg terabai :)
      sila borong sayur2 tu ye

      Delete
  19. Bestnya...dah lama x ke sana.. Cantik semua gmbr2 yg diambil dlm nie.. :)

    ReplyDelete
  20. syukur alhamdulillah...amin...
    bagai mati hidup semula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi
      seram tu...kalau mati hidup semula :)

      Delete
  21. salam kak kasih...lamanyaaaa tak update blog ye! sekali update terus buat air liur kecur meleleh..best la tengok jagung tu,,,

    buah ngeke? he he saya pun suka..hanya mereka tertentu je yang tau buah ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. suasah nak dapat buah ni kan aya.
      Ehh...aya dah bersalin belum ye

      Delete
  22. Laaa lamanya tutup rumah...singgah dinggsh tak bukak pun..insyaallah hilang susah timbul senang..gitu lah percaturan hidup..padaNyalah kita mohon ketabahan...insyaallah

    ReplyDelete
  23. SALAM KAK ANGKAT..HEHE
    BUI PUN DH MAKIN MALAS NK UPDATE BLOG TAWW
    NTAH LA..X TAU KENAPA

    TENGOK GMBR AKAK NI MAKIN TERINGIN BUI NAK KE CAMERON
    INSHA ALLAH,MOGA2 TAHUN DEPAN DPTLAH KE SITU
    BUI NAK PETIK STRAWBERI BYK2..PASTU BAWAK BALIK KUCHING..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam adik angkattt
      hugs
      kita makin malas rupanya...hihi
      nanti kalau bui ke ch..petik strawberry byk2 ye

      Delete
  24. Bestnyer.......
    Holiday bersama family
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...menikmati hari2 bersama :)

      Delete
  25. Salam KakKasih,

    best best
    paling best pi CH rembat bunga & pokok & sayur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam yong ku sayang
      betul2 tu...geram tgok sayur2 tu kan

      Delete
  26. salam SIS...
    I followwwwwwwwwwwwww (wah panjangnya sabdu aku ni khen) hehhehe
    mmg betul lah syok kalau bermalam kat CH ni
    arituh kita urang balik hari so tak dapek nak menimati keindahan kesejukkan di malam hari...
    ** Bujang2 encem emcem ya sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dila
      thank you follow akak :)
      waktu malam dan pagi paling best dila sebab sejuk :)
      kalau diaorg baca ni sure kembang kempis hidung diorang hihi

      Delete
  27. rindunya kt akak...! pernah beli jagung tu kt CH, balik rebus kt rmh mmg sedap...lemak manis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. miss you too...
      sedapkan...rasa myesal hari tu, beli sikit je.

      Delete
  28. Uih.. akak gi bila ni?
    Saya baru jah gi ujung bln 3 lps berhanimun.. kalau tau.. saya skodeng akak ekeekekek.

    Suka gak area brinchang tu, walking distance jah ke psr mlm.
    Tapi sebab promo equatorial murah, so stay situ aje la eheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak gi bulan feb waktu CNY
      ohhh honeymoon ye...tahniah ye.
      Sebelum dekdaa sekodeng akak, akak yg sekodeng dekda dulu hahahah

      Delete
  29. Assalamualaikum!!

    Where hav u been?? Rindu tau! Suka mainkan perasaan kita kan hahaha.

    Ade jumpa opah strawberry farm x? Tu nenek sedara kita nye. Tp jgn la tanye kenal kita ke x. Sah2 dia x igt. Akak ada fb x? Add la kita ramadhan pujaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      ada je cuma sibuk dan penat.
      oh ye ke...lain kali boleh le pergi opah farm tu.
      akak dah lama x aktif di FB...follow le akak di instagram :)

      Delete
  30. Lama x bersiaran aka. HeHeHe. CH mmg antara destinasi terbaik di msia . cuma itulah bila pg tikme cuti2 mmg jammed giler !

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jam giler...tention mokcik...hahah
      nasib baik sejuk...kalau panas sure mkin tention...hihi

      Delete
  31. kalau pegi cameron highlands..mesti teringat jagungnya...besar2 dan manis2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkenang2 jagung yg manis dan lemak tu

      Delete
  32. w'salam kak kaseh...seronok nye ke CH

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...