Friday, 19 April 2013

Scones dan Berbasikal



Assalamualaikum ♡ 

Cita-cita untuk membuat scones sendiri akhirnya terlaksana juga.
Minta resepi dengan Mynn aka LG Salam Dua Benua.
Resepi scones lemonade. Thanks sifu :)

Biasanya makan scones di Coffee Bean .
Jangan compare akak punya dgn coffee bean punya....jauh bezanya hihi
Saya budak baru belajar :D
Saja update pasal masak memasak ni...sebab dah lama tak update acara masak memasak bak kata Mrs.Izi..thanks dik kerana selalu mengikuti blog yg tak seberapa ni.

Cerita sikit aktiviti baru Kami sekeluarga...
Akhirnya Kami beli basikal baru pada 7.4.13.(Letak tarikh untuk ingatan diri sendiri) Dapat harga yg bagus sebab Abang zu kenal dengan tokey kedai tu.

Mulalah mengayuh dipagi ahad.
Kruk krek kruk krek
Kayuh berdua, takde le penat sangatkan...sebab  berborak tak habis-habis.


Tokmi pun ikut, tapi tak naik basikal le cuma duduk-duduk kat cafe sekitar situ sambil breakfast.

Kami ada mengikuti satu kelas Sekarang ni.
Nanti Kalau dah pandai akan share kat sini.
Sekarang tak boleh nak share lagi sebab belum pandai.
Sangat enjoy  dapat mengikuti kelas tersebut.
Cikgunya sangat baik...anak murid pun suka.
 Balik kelaparan beli rojak dan cendol ni.


Lepas tu tidur keletihan.
Mama long dan ayah long datang pun hampir tak sedar.
Mama long datang bawa kuih bakar ni.
Cantik pulak kuih bakar ni kan...berbentuk love :)



 Keep Smiling :D
Pokok limau purut dah berbuah.
Biasanya ambik daunnya saja untuk buat tomyam.



63 comments:

  1. bukan ke basikal tu baru beli...kenapa bunyi macam tu...hihihi

    ReplyDelete
  2. sihatnya buah limau purut tu, pokok limau purut sy blum berbuah

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak punya ni pun baru berbuah padahal dah lama tanam :)

      Delete
  3. assalm kak kasih....wahhhhhhhhhhh...fit lh bdn nnti...hihi...selalu jengah tapi x komen...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dil
      apakhabar? thanks singgah di sini

      Delete
    2. alhmdulillah bikhair.....akk sht?lma x update kn hrtu?bereht ye?hihihi...abg blik cuti nnti?dil insya Allah akn blik awl 7..doakn hrga tiket x melmbung utk kmi 4 beranak ni......kalo akk dtg mesir mailh singgah umh kami di mandarah bahri..salm rindu..:-)

      Delete
    3. alhmdulillh bikhair....lma x komen..rndu pula..smoga sntiasa di bawah rahmt yg Maha Esa...dtg alexandria mai umh di mndarah bahri...hehe...:-)

      Delete
    4. Akak Alhamdulillah sihat dil
      Abang In shaa Allah akan balik bulan julai nanti dan dah pun beli tiket sebab beli awal murah sikit kan dil.
      tak tau bila nak ke mesir, in shaa Allah ada rezeki nak juga ke sana.
      salam rindu juga

      Delete
  4. Aduhai pagi2 dtng sini tgk makanan tu..mmng terliur sangat...tak sarapan lagi ni...hihihi...
    Seronoknya dapat berbasikal...aktiviti yg menyihatkan...Saya pun teringin jugak nak brbasikal....

    ReplyDelete
  5. amboi kak, sedak nyoh scones tuh.....kirim sini sikit gak.....hhheheheh...

    jgn lupa pos jugok lima purut tu......bestnyoh buoh doh pokok....pokok sayo jugok hok terbantut, tok besar2....gapo silap pon tok tahu lah....pokok2 lain buleh jah tinggi molek.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak punya ni pong doh lamo tane, baru nok berbuoh...selama ni ambik daun jah wak tom yam

      Delete
  6. yeay!!! updatelah selalu kak:)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum kak,

    masa kerja di hotel dulu...baru ati tahu rasa scones
    dan terus tergila2 tapi masih tak reti nk buat sampai lani...hehe

    ati berbasikal kat rumah je...senang tgk2 anak tp seminggu sekali jo..huhu

    ReplyDelete
  8. amboi cycling bestnyer.. tok mi pun sokong juga tu best !

    ReplyDelete
  9. harumnya buah limau purut bila digelek2

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu kulit dia buat bunga rampai...best kan

      Delete
  10. Wahhh aktiviti baru cycling ye kak..Macam best pulak !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam usaha unk membuang lemak2 ita

      Delete
  11. Assalammualaikum kak Kasih,

    Moga akak sihat..daun limau purut mmg selalu kita guna dlm masakan..tapi buah limau purut apa kegunaanya ye..tak tau lah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      akak alhamdulillah sihat :)
      kulit buah dia boleh buat bunga rampai :)

      Delete
  12. Bestlah kayuh beskal. Tapi beskal takut tengok saya, dia lari bila saya datang dekat. Betul kak.

    Hehe.

    Oh scones..tengok dari jauh jalah cek ni. *raba2 skrin komputer*

    Buah limau purut saya suka belah 4 dan letak dalam kolah di bilik mandi. Wangi ja, macam mandi bunga plak auranya, kehkeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah...lawak...sure besikal tu berantu, boleh lari2 sendiri :)
      nanti nak try juga...nak mandi ala2 mandi bunga gitu

      Delete
  13. berbasikal....cayalah! kite geng! yeay!

    tiba-tiba teringat scones cameron highlands.
    dan tiba-tiba jugak teringin tengok kuih bakar tu...huhu...sedap nampaknya.

    ReplyDelete
  14. Suka tengok TokMi posing dengan basikal tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tokmi tolong pegang sebab basikal tu xde tongkat :)

      Delete
  15. I luv limau purut buat sirap limau. Ramai yg discriminasi sbb luaran hodoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke...nanti nak try buat....sure segar.

      Delete
  16. I luv limau purut buat sirap limau. Ramai yg discriminasi sbb luaran hodoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi bila di renung2kan...berseni juga rupa paras limau purut ni kan...hihi

      Delete
  17. kak! nok scone tu! wah! tok mi pun dah wat exercise tu. Balik kak! mke ike bakar kale nyireh tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduiiii...nok sgt balik, tp susohnyo nok cuti :)

      Delete
  18. salam kak kasih....wahhh kalau tak muncul dgn entry percutian, muncul dgn entry makanan...semuanya membuatkan saya meleleh air liur he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..makan je kan..mana le badan tak naik

      Delete
  19. WAH,BESTNYA BERBASIKAL..
    CONFEM BYK PELUH KELUAR KAN KAK..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang berfeloh2 bui..
      harap2 terbakar le lemak kat peyut nih

      Delete
  20. salam kakak kasih redha! :)

    Nak sconesssss.. hehe. bestnya berbasikal, saya dah lama tak naik basikal betul, biasanya bisikal exercise je :)

    ReplyDelete
  21. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  22. senangkan sekarang jika nak resepi cari je kat internet

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, tak yah nak beli buku lagi...
      tp akak hobby beli buku resepi...hihi

      Delete
  23. wah riadah yang bagus ni sis
    kat UMAI ke ni....cam biasa nengoknya hehehe
    Good 9 sis

    ReplyDelete
  24. Masa saya anak dara dulu selalu jugak guna buah limau purut ni untuk sental kulit kepala. Rambut jadi wangi and kelemumur pun hilang. Mak saya pulak suka potong nipis-nipis and letak dalam air kolah.

    ReplyDelete
  25. Seronok dapat pergi dating sambil main basikal... hehe...

    p/s Mak saya suka parutkan kulit limau purut dan gaulkan dgn daun pandan bila buat bunga rampai. Baunya jadi lebih wangi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dating mokcik dan pokcik hihi
      sama...akak pun suka letak dlm bunga rampai...mmg fresh bau dia :)

      Delete
  26. sedapnya scones,nk buat x pandai.huhuhu.segarnya akak punye limau purut tu.pakai baja ape kak.limau purut saya time beli daun lebat kang amin.now dah boleh kira je daun.kena mkn dgn ulat bulu.ade tips tak kak nk cegah ulat bulu tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye...akak punya x de pulak ulat bulu.
      akak x letak apa2 pun...baja pun x letak(kejam kan..hihi) sebab tu lah.. dah bertahun2 baru berbuah :)

      Delete
  27. daun limau purut...baunya mengasyikkan...suka pd keharumannya..menyegarkan..

    ReplyDelete
  28. Salam KakKasih,

    Wah exercise yang baguih..
    Sihat lagi TokMi..Alhamdullilah

    ps: hensem scone kakKasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      Alhamdulillah tokmi masih sihat :)
      scone tu bukan hensem...tapi hahhcummm....hihi

      Delete
  29. yummmehhh scones...!!! sini takde kawan nak makan scones... kalo buat kena ngap sensorang diri...

    lama betol kami tak berbasikal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommm kita berbasikal...bestnya kalau duk ganu...boleh cycling di tepian pantai :)

      Delete
  30. best nye berbasikal..salah satu cita-cita yg lom tercapai

    ReplyDelete
  31. Boleh bawa anak2 sekali has...sambil main2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...