Wednesday, 29 May 2013

Cuti lagi ..bahagianya :)



Assalamualaikum ♡ 


Eleh cuti sehari pun suka...memang sukaaaa sangat walaupun sehari.Hari Jumaat hari tu, cuti hari Wesak.
Mokcik memang pencinta cuti. Sambil nyanyi lagu Irwan Shah...aku pencinta cuti wanita. 
Dapat le gi beli barang dapur dengan anak-anak.
Beli buah-buahan, setengah  darinya Aqi bawa balik asrama.makan dengan kawan2nya.

Nak beli ikan parang...tapi ikan parang tak de, so beli le ikan ni...nak try.
Tak sedap sangat, lain kali tak nak beli lagi...hihi

Beli bunga ni juga...setangkai ada beberapa kuntum bunga,  harganya RM 0.90 .
Beli dua colour...lebih kurang RM 1.80 saja harganya...murah meriah kan. 
Pokcik kata ni bunga orang India buat sembahyang...uwaaa
Tapi cantik je kan..kan..kan

 Petik belimbing buluh kat pokok sikit..
nak buat gulai nogori sembilan.

 Limau purut pun dah kuning..
petik dapat 5 biji.
walaupun rupa paras tak menawan...baunya harum sekali.

 Yeaaahh  ada chef pembantu :)

 Sorang lagi chef pembantu.....membuat kerja ummi makin cepat.

Inilah hasilnya main masak-masak dengan anak-anak.

 Ini family gathering ..hari Sabtu.
Akak kerja hari Sabtu, malam baru pergi.
Jadi lah orang yg paling akhir sampai.
Tapi makan tetap makan yo.

 Bila senior2 berjumpa.
Gathering ni diadakan di rumah my auntie.
Dapat le jumpa sepupu sepapat yg dah lama tak jumpa.

 Ini pula hari Ahad punya projek.
Masak simple2 aje
Salmon goreng dengan bawang dan cili.

 goreng kentang dengan ikan bilis.

 Ini projek dengan Aqi...Aqi request for moist chocolate cake.

 Resepi guna sukatan cawan..tak guna butter, guna minyak masak je. Kalau takde mixer pun boleh buat kek ni...boleh guna blander sahaja.



 Keep Smiling :D

Sabtu ni cuti lagi..yeahh



50 comments:

  1. assalam kak kasih..semua org suka cuti...dil pun sama..x sbr nk tunggu cuti sem nak balik...huhuhuhu...
    p/s:seronoknya main masak2 ada pembantu....:-)

    ReplyDelete
  2. sedapnya buah laici fresh tu...kalau saya dapat,sekilo pun habis mkn sorg2 hehe..

    coklat moist tu betul2 moist..gebu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi yg saya beli hari tu, tak berapa manis...nasib baik beli sikit je.
      Kalau nasib baik, dpt yg manis...makan x boleh nak stop kan

      Delete
  3. Cuti mmg membahagiakan kan sis :) btw..terliur tgk choc cake tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuti saat meluruskan urat yang tersimpul :)

      Delete
  4. assalam kasih..acik pun suka cuti,,sukaaaaa sangat2

    ReplyDelete
  5. perut tgh lapar ni.tgk entry ni sgt mencabar hehe.semua sedap2.bunga kekwa ke tu kak.cun je posing atas meja.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Baiklah...
      dari hari tu masak...dah basi dah :)
      nak pos takut berubah rasa dan warna nanti :)

      Delete
  7. Fuh meriah nya makanan hehe.

    Sy cuti gak ahad.. buleh malas2 kat umah.. suka gak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan..boleh melepak atas katil :)

      Delete
  8. suka kalau ada family gathering... dapat m'eratkan silaturahim dan makan2 yg sgt best :)

    ReplyDelete
  9. meriahnya...sukakan dapat berlibur bersama anak-anak musim cuti nie..

    ReplyDelete
  10. ado ko org yg tak cintakn cuti kak? meriah lauk2 tu kak..rajin semua anak2 bujang kak ke dapur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada WC...org workaholic.
      Nasib baik ada diaorg, cepat sikit :)

      Delete
  11. gambar yang paling comel last sekali...hehehe

    ReplyDelete
  12. Selamat bercuti kakak. Semua makanan tu, as usual, superb! *jilat jari*

    Saya bila dapat limau purut, suka belah & lepaskan dia dalam kolah mandi. Hehe. Segar & wangi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat wangi kan dinas...segar bugar

      Delete
  13. Salam Kak,
    Wah untungnya ada assistant kat dapur. Senanglah kerja2 memasak. cantik hiasan bunga tu, nampak rumah makin berseri2. Terliur tengok buah2, terliur tengok semuanya.. mmmm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      nasib baik ada assistant...cepat sikit kerja akak ummi :)

      Delete
  14. aduhai.....datang kat sini...mmg terliur dengan pelbagai jenis masakan dan pelbagai jenis gambar makanan yang mengliurkan..... sedap pula tengok cake coklat tu....terus nak buat..... yum yum....

    ReplyDelete
  15. Hehehe..bestnya cuti cuti dan makan makan...

    ReplyDelete
  16. ikan apa tu yang akak cakap tak sedap? tenggiri eh?

    meleleh ailio sy tengok kek coklat tu

    ReplyDelete
  17. assalam kak...
    saya pun dah jadi macam akak..pencinta cuti...muahaha! agaknya, sebab kurang masa rehat untuk spend kat rumah..itu yang kita dok tertunggu-tunggu hari cuti.

    kalau masuk sini..memanjang kena penuhkan perut dulu...selalu tergoda dengan gambar makanannya tau. especially, chocolate moist tu..grrrr.....tak tahan, macam nak terkam!

    ReplyDelete
  18. wahhhh best2 cuti2 dirumah, main masak, sembang2. CuM klau cuti....nmg tk lekat dirumah. dapur pown lama dh tk berasap, nk mkn sedap2 mcm ank branak tu buat, mmg ke kedai ajer laaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau time rajin...masak
      kalau time malas akak beli je

      Delete
  19. banyaknya buahhh....
    eh...bunga tu akak sukaaa...

    ReplyDelete
  20. Wah...rajin anak2 akak membantu...boleh jadi calon menantu idaman malaya ni!

    ReplyDelete
  21. cuti2 makin bahagia bila menu makan sedap2 belaka hehehe

    ReplyDelete
  22. KakKasih,

    ikan apa akak beli tu?

    rajin sungguh kitchen asst. tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan yu yong :)
      mmg x sedap langsung

      Delete
  23. yummmm yummm.... happy hols kak kasih...

    ReplyDelete
  24. suka tgk pic2 kat sini..smua cantik2 & terang...
    love it ;-)

    y pasti setiap gambar penuh cerita & kenangan,,
    kak..tu ikan mde??

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks lya
      ikan yu lya...tak sedap

      Delete
  25. Oh saya pun pencinta cuti.. Nampak mcm ikan mayung.. Nur suka masak asam pedas je..tapi digoreng pun sedap juga.. Suka gambar2 akak.. Perut pun mcm dh berbunyi ni ... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu bukan ikan mayung nur..tp ikan yu

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...