Wednesday, 22 May 2013

Masak-masak dan Belajar Berenang.



Assalamualaikum ♡


Hari minggu hari tu, masak ni lagi atas permintaan ramai,
 tak ramai pun ...2 orang jer.
Kesimpulannya saya selalu memasak apa yang suami dan anak-anak suka.
Menu yang sama jer..ulang-ulang.
Masak dua lauk je...simpan tenaga nak buat macam-macam (konon kononnya)

Incik suami gi cycling dengan Ayah Ngah dan Pak Su Haris.
Tiga ipar yang punya hobby yang sama.
Kami kaum perempuan tak ikut this time.
Adik pula gi tuition.

Syok juga sesekali duduk rumah sorang-sorang.
Sempat le cuci tudung-tudung ...belai-belai pokok bunga yang dah lama tak mendapat belaian kasih sayang.


Petang gi belajar berenang dengan my sister...Adik Nor.
Berakhir sudah kelas berenang yang akak ikuti selama 4 minggu.
Kos 4 sesi adalah Rm 420...tak sangka akhirnya boleh juga berenang walaupun belum mahir betul.
Tak pernah terfikir boleh swimming akhirnya.
Alhamdulillah.
Dari tak pandai lansung sebelum ni...ibarat, kalau campak akak kat dalam kolam tu, sure tenggelam punyalah.
Dulu-dulu cuma hantar anak-anak je kelas swimming ni....maknya duduk je tepi kolam tu.

Balik dari berenang buat cekodok bawang ikan bilis....sedap di makan waktu lapar.



 Keep Smiling :D

Malam tidur lena...Alhamdulillah.
Penat tapi hati senang :)






60 comments:

  1. kalau dekat2 ni mahu I join akak belajar berenang sama2...I minat berenang tapi xde geng! kt sini kemudahan swimming amatlah byk...cuma nak dgn tak nak je...nk belajar swimming pun boleh tapi...itulah xde geng. tentu tak seronok kan...temankan anak2 je lah terjun kolam. sambil prektis sikit2

    ReplyDelete
    Replies
    1. syoknya ...kat sana sure lebih byk kemudahankan.
      akak pun baru nak belajar :)

      Delete
  2. sedapnya masak lemak...juga jeput ikan bilis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jepuk ike bilih kalu make dgn sos buatan sendiri lagi besh kan

      Delete
  3. Wah dah pandai swimming ye kak. Saya sekarang ni hantar anak gi swimming , saya duduk menunggu di tepi. Nak belajar sekali husband tak bagi, alasannya nanti kalau anak menangis ke , apa ke...cam ne dia nak carik mamanya ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama...dulu2 waktu anak kecik2 akak temankan anak2 je gi belajar...maknya duduk je tepi pool tu

      Delete
  4. Adus.. udahle sokmo kelaparan lately ni..
    tengok cekodok tu lagi lapar.
    Balik kena buat jugak lah kot hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu doh teliur kena lah buak nanti baby dale perot kempunan

      Delete
  5. bestnyer bunga2 akak mendapat belaian kasih sayang gituuuu....hhehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kurang kasih sayang...tu yg kering kontang tu...hihi

      Delete
  6. selangkah lagi memajukan diri, TAHNIAH.
    saya jugak yg masih takut dgn air... huhuhu

    ReplyDelete
  7. gigih kak bljr berenang.sedaptu mkn2 lepas wat aktiviti yg mgeluarka peluh.

    ReplyDelete
  8. assalam kak...

    wah..jadual hujung minggu yang interesting...masa berkualiti tu kak. dah habis berenang. saya ni sampai sekarang dok takut situ la...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      asal keluar peluh je lah kan
      cycling pun bagus juga murni :)

      Delete
  9. KOLAM RENANG TU KAT RUMAH AKAK KER,BESTNYA..NNT BOLEHLAH KITA LAWAN SIAPA SAMPAI DULU..HEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan..tu kat hotel bui
      alaaa sure akak yang kalah...haha

      Delete
  10. assalam kasih..memang selalu tinggal sorang ..masa yang sesuai untuk mngemas..tapi kadang2 bila datang tak rajinnya..boleh santai2 je tengok tv sorang2

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      betulll skali
      duk atas katil lagi best kan

      Delete
  11. wah.dah pandai berenang.tahniah kak.

    ReplyDelete
  12. salam kak kasih,

    jarang buat n3 loni...bz ek :)

    best dah pandai berenang ...
    ati ni mcm akak dulu lagi..huhu

    minta 1 tudung pink tu ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ati
      cuma mampu buat 1 n3 dlm seminggu..
      tu yg panjang berjela tu..hihi

      Delete
  13. Saya pernah belajar berenang.... tapi yg tahu basic jer... kalau dalam air yg boleh berpijak boleh la saya berenang, tapi kalau kat tpt yg tak sampai nak berpijak tak boleh sebab saya tak sempat belajar utk nak apungkan diri.... hahaha. Dah lama saya tak gi berenang

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum..salam ziarah ke sini..emmm xkisah lauk simple/ulang2 janji yang makan berselera..kan kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      thanks singgah disini
      asal suami suka...hihi

      Delete
  15. bestnya berenang tapi saya sampai sudah tak pandai berenang & tak g daftar2 lagi kelas renang..asyik mengandung & beranak je..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa akak ni dah tua baru nak belajar...
      zaila masih muda

      Delete
  16. wahhh bestnya. CiM ada hobisikal ngan sama ngan en.hubby. anak2 dr kecil kami mmg dah ajar berenang, skrang masih lg masuk class, kos renang RM80 4 sesi, 1 sesi 2 jam dan lps class boleh sambung berenang sampai kecut jari.
    CiM pown suka duduk rumah sorang2, rumah clean jer, mop lantai sekali jln takde laaa berecop kaki si bujang2 tu.

    ReplyDelete
  17. Best nya akak dah mahir berenang...Sebab saya pun belajar berenang sendiri2...byk teknik tak betul..4 sesi dah mahir? effektif betul teknik cikgu berenang tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum mahir doc
      cuma tau basic aje
      kena berlatih lagi hingga mahir :)

      Delete
  18. Nak belajaq berenang jugak..

    ReplyDelete
  19. Orang kata aktiviti renang boleh turunkan berat badan... betul kot sebab lepas berenang rasa lapar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi lepas berenang perut lapar amie

      Delete
  20. Salam Kak,
    Tahniah kerana dah berjaya berenang! umi ni ntah bila lagi nak belajar hehehe..
    cekodok tu sedap betul :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam umi
      tq sayang
      kat sana budak2 kecik dah kena pandai berenang kan umi

      Delete
  21. Rajin akak belajar berenang.. Saya memang tak pandai berenang.. Lauk tu nampak simple tapi kalau dimasak dengan penuh kasih sayang sudah pasti dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan.. ok kak, jaga diri ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak unk suami dan anak2 :)
      tq nur

      Delete
  22. assalamualaikum,

    salam ziarah dari bunda...

    ReplyDelete
  23. Wahh KakKasih,

    Aktiviti yang bagus sekali.
    Yup, yong pun masak apa yang dia org suka n makan.
    kalau nak cuba lauk lain dari yang lain, bear in mind kena abis kan la sendiri lepas tu ;-)

    ReplyDelete
  24. as-salam..
    syoknya blaja berenang.. bestkan :)

    ReplyDelete
  25. bestnya kak aktiviti cycling.. huhuhu saya tak pandai berenang sampai sekatang

    ReplyDelete
    Replies
    1. berusaha unk kurus sebenarnya syiela :)

      Delete
  26. yg tradisional juga sedap ,kan .. cekodok ikan bilis...mkn dgn sos..mkn dgn fmly, 1 manguk x cukup.....

    ReplyDelete
  27. bestnyer kak.. entah bile la nak merasa camgini.. naik bosan dah bekerja ni... kalau dah cuti tu mmg liat le nak pi keje .... aa kak , kek tu kat area lembah kelang aje .. delivery free.. kalau luar kena bayo..

    ReplyDelete
  28. Lepas ni bolehlah join anak-anak kat pool...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ni duduk kat tepi pool tu :)

      Delete
  29. Sdap cgkodok tu kak..waa bestnye lps ne bolelh snkling..

    ReplyDelete
  30. swimming satu exercise yg sgt bagus juga

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...