Sunday, 5 May 2013

Masak-masak di Hari Mengundi



Assalamualaikum ♡


Pagi-pagi dah siap-siap masak pulut sambal ikan bilis. Semangat nak mengundi lah katakan.
Mula-mula ke tempat mengundi suami di Cheras.
Lepas tu ke tempat mengundi akak pula.
Akak mengundi di Bandar Baru Bangi.


Ramainya orang..uwaaaa
Beratur tengah panas ceng ceng..queue sampai 2jam baru
dapat memangkah dan pakai inai biru.


First time pakai inai biru :D


Balik masak gulai ayam dan kentang.
Bahan-bahan dah siap...cuma tinggal masuk periuk je. Penat mengundi tak sedar tertidur...zzz
Bangun tidur baru makan.


Dah beli bahan-bahan untuk masak malam sebelumnya lagi.

Syok shopping dengan anak-anak sebab ada yang tolong timbang dan tolong queue untuk bayar.


Ni story 1 Mei...yeaayyy cuti !!!
Kami ke Putrajaya.



Kami gi Swimming :D


Makan di food court Alamanda.
Semua makanan yang di order tak memuaskan hati. Tak nak cerita panjang.


Balik dari Putrajaya masak pengat lagi.
Sebab jumpa satu kedai runcit yang jual segala jenis pisang dan ubi.



 Rebus ubi kayu makan dengan kepala parut..dah lama tak makan.


lebihan pandan untuk buat pengat akak letak kat dalam karbinet. Katanya boleh elak dari lipas dan selain tu syok sebab wangi.


Ni pula tempat rempah bermagnet.
Akak pesan dari LG..Salam Dua Benua(Perth).
LG balik cuti ke Malaysia.
Thanks  Zarin yang tolong ambik untuk akak.


sebelum ni akak letak rempah dalam botol ikea ni je.



 Keep Smiling :D

PRU 13...2013




54 comments:

  1. huwaaaaaaaaaaaa....makan hati tgk akak masak mcm2!! ohooo...pakai inai biru ye, 5 thn sekali je boleh pakai tu :)

    ReplyDelete
  2. bestnya sira pise...
    comenya jubah(?)
    comenya hbag...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan siro kak ma yusoff..
      on the way unk jadi pengat :D
      bukan jubah tapi blaus panjang :)

      Delete
  3. Dengaq saja pun dah penat beratoq 2 jam.

    Cantik la tempat rempah bermagnet tu.

    Akhir sekali, mintak ciket pengat pisang, kehkeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang penat gila...nasib baik 5thn sekali je...hihihi

      Delete
  4. Makkkk... sampai 2 jam? Tak sangguppp... sib baik kuar undi belah petang, taklah berbaris panjang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang x sanggup amie...tengah panas pulak tu...balik terus tidur kepenatan hihi

      Delete
  5. letih gi ngundi saya tak masok..suruh anak jah masok simple2 jah.arini sakit palo..panas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun masak simple jah...satu lauk jah :)

      Delete
  6. assalam kasih..ubirebus tu yang sedap tu..kalau acik makan ngan sambal bilis tu..sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengan sambal bilis pun sedap kan kak

      Delete
  7. bui x sampai 5 minit dh selesai sbb dekat area bui tu x ramai org..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thn2 yg lalu kejap je...ini tahun mmg luar biasa :)

      Delete
  8. salam kak...

    memang tau! saja je....bikin orang terliur. pulut sambal...gulai lemak...aiyoooo.....gigit jari tengok!

    ReplyDelete
  9. Salam Kak,
    Sedap2nya masakan akak, taktahu nk pilih semuanya sedap.. Mcm terhidang di depan mata aje.. Lama xmkn ubi kayu rebus. Gulai yam pon sedap.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam umi
      kat sana ada ubi kayu tak umi?

      Delete
  10. Ohhhh tasik putrajaya tepi pullman. Skang dh komersial dulu secluded je org xtau.

    Saye stuju! Mknan kat foodcourt alamanda lepas reno makin hampeh. Pastu reno bkn makin cantik pun. Better mkn tomyam kat grand canyon yg sdp gila n podeh tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang frust makan kat situ...dalam banyak2 order satu pun tak kena dengan tekak kami.
      sekarang dah ramai org swimming kat situ ramadhan...kadang2 bertembung2 dan berlaga2...hahhaaha

      Delete
  11. alahh cantiknyee pulut sambal tuu
    saya ingatkan nasi lemak ekeke

    kak , saya kalau ke alamanda memang makan popia dia .. puas hati ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang rupa nasi lemak je kan ieda :)

      Delete
  12. seronok kan kak g mengundi.meriah sgt.saya blk kg.jem.gerak tgh hari.tgh malam baru sampai.hehe

    ReplyDelete
  13. Dengar ceritanya, Q di Bangi masa hari buang undi tu mmg panjang kan kak :)

    Pasal foodcourt alamanda tu, mmg banyak bad reviews jugak yg saya ada terbaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang panjang doc..dehidrasi ...panazzz
      memang teruk!! tak puashati dgn mknanan dia

      Delete
  14. sedapnye pulut sambal bilis..dh lama x beli (bkn masak..hihi)

    ucu pg ngundi kt kpg, pegi pkl 3ptg...langsung x sempat nk "q" legaaaa....

    ReplyDelete
  15. sempat masak juga ye akak.. KA semua duk order kat kedai ., cuti memasak satu hari hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak masak hari cuti je KA...hihi

      Delete
  16. Akak sempat lagi masak..alin balik ngundi makan rojak bawah pokok...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mkn rojak pun best gak alin...tambah ada cendol sekali :)

      Delete
  17. Uuiii panjang q tu kak kasih.

    ReplyDelete
  18. Mas pun kurang suka mkn kt fc alamanda..kureng sedap. Bekas rempah bmegnet tu cmne sbnrnya..xpenah jumpa lg.
    Air tgn akk nmpk sgt menyelerakn.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bekas tu nak letak kat fridge pun boleh mas, sebab bawah dia ada magnet :)

      Delete
  19. ubi kayu dgn kelapa parut tu, perghhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah2 ubi tu empuk...memang pergghhh

      Delete
  20. Salam Kasihredha..tang ubi rebus tu tu yang tak tahan tengok...cicah sambal tumis mmg hari raya!!!

    ReplyDelete
  21. kami beratur kejap je untuk ngundi... cantik bekas rempah tu...!!

    ReplyDelete
  22. Sedap amat sedap, tahniah anda sudah menjalankan tanggung jawab anda.

    ReplyDelete
  23. owh dapat petua baru..boleh cuba ni..rumah saya pon banyak lipas jugak

    ReplyDelete
  24. kalo smapai 2 jam tu..mmg lamanya beratur..mmg ramai la tu.. lya g kul 3, trs leh ngundi...

    dh lama x mkn ubi rebus..rasanya msa zaman arwah tok wan ada dulu, slalu dpt mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap akak mkn ubi kayu teringat waktu kat kg dulu :)

      Delete
  25. sedapnya ubi tu...mkn dengan kelapa...

    ReplyDelete
  26. pulut sambal ikan bilis? sedapnyaaaaaa.....
    CiM klau gi shoping mesti bw bujang 2 org tu, kannnn tukang timbang, tukang beratur klau kena Q panjang. hurmmm nasibla masa mengundi tu tk boleh suruh diorg beratur sblm smpi masanya CiM masuk line semula. huhuhu....

    semuanya sudah berakhir dgn baik. siapa pun yg menang, asalkan keamanan terjamin

    ReplyDelete
  27. salam kak...sedapnya ubi rebus cicah kelapa tu,lama tak mkn camtu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      sesekali mkn mmg sedap atie

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...