Monday, 10 June 2013

Glowing Green Smoothie vs Ayam Goreng



Assalamualaikum ♡



Seperti biasa hari minggu rutin ke grocery...cari bahan untuk masak.
Tapi kali ni lebih kepada mencari bahan untuk glowing green smoothie (GGS).
Smoothie untuk kesihatan yang kaya dengan fiber tentunya.
Tengah hangat dikalangan teman-teman Instragram.


 Semua bahan di atas diblender hingga jadi air 'rumput' ni.
Bahannya...romaine + bayam + celery + epal + pear + pisang + lemon( akak ganti dengan
orange).
Untuk lebih detail boleh google di  sini.

ni stok untuk untuk seminggu.
sumber vitamin c   dan  fiber yang baik untuk seisi keluarga..In sha Allah.



 Beli lagi ayam kampung di tempat yang sama untuk buat ayam goreng kesukaan anak2.
Tapi akak rasa ayam ni bukan ayam kampung.
Sebab waktu buat rendang minggu lepas...ayamnya hancur.
Kalau ayam kampung tak hancur you.
So akak rasa ayam ni sesuai di panggil ayam dara lah kot...sebab ayamnya kecik2 je.


 Pastu masak sambal sardin. Lama dah tak makan. One of my favorite.
Dulu waktu belajar sanggup angkut bawa ke negara seberang...semata-mata kerana berpendapat sardin Malaysia lagi sedap dari negara sana...muhahahaha
Aqi tambah nasi 3x  you....memang ikut ummi dia kot, suka sardin.



 Ada balance bayam , lebih buat GGS tadi...so masak ni untuk pokcik dan anak2.
Waktu anak kecik2...selalu pujuk makan sayur bayam ni.
"kalau makan spinach ni...nanti kuat macam popeye tau " pujuk rayu ummi...hihi
Siap nyanyi lagi...popeye the sailor man...toot toott!!

 So sekarang Alhamdulillah mereka semua pecinta sayur :D

 This week beli lagi bunga ni.
Boleh tahan 2 minggu.
Tapi kali ni beli warna putih dan maroon pulak.
Semua ni kurang dari rm2 saja regenya.





 Keep Smiling :D
swimming




54 comments:

  1. Nyam nyam... telan liur kakcik tengok lauk bayam, sardin dan ayam tu. :)

    ReplyDelete
  2. semua sedap2 & plg penting berkhasiat

    ReplyDelete
  3. owh smoothie kesihatan ye.boleh buat jugak ni.cantikla deco2 bunga atas meja.ari tu ade buat gak.kena ramas dgn mikail terus rasa patah hati.hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mikail tengah aktif skrg ye.
      GGS tu mmg bagus izi, nanti buat ye

      Delete
  4. Bestnya dapat hirup smoothies... memang baik untuk kesihatan.
    Terpikat dengan ayam goreng tu, cantik rupa parasnya!

    ReplyDelete
  5. Salam Kak,
    Menarik tu minum minuman berkhasiat.. terliur tengok ayam goreng, sardin dan sayur bayam tu yumm yumm.. umi pun suka mkn sardin dr msia jugak he he..
    bunga pun cantik nampak berseri warnanya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...sardine malaysia mmg best...hihi

      Delete
  6. mak saya pun suker blender celery ngan epal ijo...

    ReplyDelete
  7. assalam kasih..suami acik selalu kata..ayam kampung makan makan ayam bandar..tu sebab lembut kalau dibuat rendang hancur katanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat dgn ayam pencen pun ok gak kan kak

      Delete
  8. SEDAP KER RSNYA SMOOTHIES TU KAK..?NAMPAK 'X SEDAP' JER DR RUPANYA..HIHIHI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok rupa mmg x sedapkan bui
      tapi rasa dia ok gak bui

      Delete
  9. sedapnya ayam goreng tu, meleleh air liur

    ReplyDelete
    Replies
    1. nah...tisu, lap air liur tu...hihi

      Delete
  10. KakKasih,

    Bab Sardin Malaysia paling best memang Yong akui,
    sampai sekarang Sardin barangan kawalan kat sini..
    makan hingga licin dan berkilat

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...memang sardine malaysia x de tandingan

      Delete
  11. Nampak menarik la smoothie tu.

    Hehe saya bab bayam tak payah pujuk, memang suka. Tapi saya lebih besar dari Popeye, kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...popeye tu kecik tp kuat

      Delete
  12. alamak.... ayam tu mengancam sunguh... garing

    Tapi ...... seramnya nak minum air 'rumput' tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. air rumput tu sedap ...kena lebihkan buah2an

      Delete
  13. kalau sVs minum GGS pasti kena tutup hidung & pejam mata.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak lebih sedap, kena lebihkan buah2an SvsS

      Delete
  14. Akak sy dh turun 5 kilo. Jom ikot skali

    ReplyDelete
  15. Memang healthy smoothie tu....complete all the essential vitamins, minerals & fibre ;)

    Hmmm..saya dpt idea la nak letak bunga fresh macam tu atas meja...Kos nya pun murah..:) TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn doc...sgt bagus unk kesihatan

      Delete
  16. Assalam kak.. apa khabar?



    wahhh... menu sihat tu.. celery tu i kalau buat soap boleh makan dan suka makan.. tp bila buat air tak mampu nak telan. hee.. bau dia tu..

    lauk simple2 macam ni kan..memang menyelerakan.. boleh berpinggan tu..

    i pun minat sambal sardine..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam yan
      akak sihat alhamdulillah
      cuma malas nak bw skrg ni

      Delete
  17. Rasa seronok menyediakan menu sendiri...walau penat sikit tpi brbaloi jika fmly makan masakan buatan kita...

    ReplyDelete
  18. Tentu banyak khasiat green smoothie akak tu ye. Rasa dia sedap tak kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok rasa dia ita
      akak lebihkan buah2an

      Delete
  19. cam best je jus tu.
    ada masa nk try la .thanks kak share
    hijo je sayr bayam tu.yes, ada idea utk sayur bayam tu nnti. hihi

    budak2 susah kn nk mkn sayur

    ReplyDelete
  20. Sedapnya ayam dara goreng tu....mmg lembut jer dagingnya kan?bayam rebus tu klu cicah ngan sambal belacan....mkn tak nampak mertua dah.hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau goreng mmg best
      tp kalau buat rendang x sesuai atie

      Delete
  21. harga bunga segar kurang 2 ringgit ? murah betul.

    ReplyDelete
  22. waahhh ayam tu sangat menggoda.... memang sekarang ni kami pon hebat ber-smoothie2... baru start je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke...selamat bersmoothie ye

      Delete
  23. bagus la akak...
    nureen skrg x sempat nak wat semua tu
    beli pil shaklee je mkn, klau weekend ja la boleh try2 mkn mcm tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oklah tu nureen...at least ada juga yg di ambilkan

      Delete
  24. nasib baik belum bulan puasa.. slurppp

    ReplyDelete
  25. assalam kak...i mish u!!! lamanya tak mai sini. exam baru abis. ni baru la merdeka dapat berblog kembali...hehe.
    wah akak pun layan smoothie...boleh geng la!
    bagi nama instagram akak....nak follow!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam murni
      missss you too
      patut la lama sepi je
      intragram akak sama murni...kasihredha.

      Delete
  26. ayam goreng tu pun napok sedap..kami semua suka sambal sadin.sekali sekalo make ni meme tamboh nasi.murohnyo bungo tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bungo tu muroh, beli di econsave
      tp kade2 tu dok jadi beli sebab doh layu

      Delete
  27. terliur tengok ayam goreng tu...mmng mnggoda kalbu...bayam pun sedap jugak, sambal sardin pun sedap..semuanya mmng sedap...kalau makan tak cukup spnggan nasi ni...

    ReplyDelete
  28. Masak simple2 Je...asal anak2 suka je kan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...