Monday, 24 June 2013

Mari belajar sembelih ayam



Assalamualaikum ♡


Minggu ni jerebu makin serius.
Aktiviti luar terpaksa di kurangkan...stop cycling, gardening and swimming untuk sementara waktu.
Tak ada aktiviti, bosan pulak kan.

So Abah ambil peluang mengajar anak-anak cara sembelih ayam mengikut rukun dan syarat2 yang telah di tetapkan.
Sebelum ni belajar teori je kan.
Perasan tak jerebu kat belakang tu.

 proses seterusnya...untuk memudahkan proses mencabut bulu ayam.


Dua beradik ni yang tekun membuang bulu ayam ni.
Akhirnya selesai juga.


prepare sayur dan bahan-bahan untuk pecal.
Kuah dia dah ready just tambah air panas saja.

Ni rupa paras kuah pecal tu. Untuk WhiteCappocino yang bertanya .
 Makcik yang tinggal di Ipoh kasi tokmi.
Tokmi kasi kat  kitaorang.


 Petang Abang Syahmi dan Adik Ma datang dengan Tokmi.
Abang Aqi goreng fried fries untuk diaorang.

Perasan tak, ada sorang budak tu tengah bermanja dengan Tokmi.
Dah lama tak jumpa Tokmi sebab hari tu Tokmi balik kampung.


Tokmi bawa keropok  dan nisan ni .
Nisan ni di buat dari nira kelapa.
Sedap buat buah melaka ni :)

Adik Ma datang sebab nak ambik bunga ros jepun ni.
Cute kan dia, kecik2 pun dah minat nak tanam bunga.
Abang syahmi pula nak ambik mask, unk pakai ke sekolah esok katanya.

Ni minggu lepas punya story...udara masih segar, takde jerebu.
Mokcik curi ambik gambar pokcik tengah sapu daun kering :)

Kalau masak  suka buka pintu besar2 supaya dapat lihat pokok2 kat luar...sambil tengok pokcik sapu halaman sebenarnya...hihi

Masak bihun goreng untuk breakfast.

Aktiviti sampingan gantung board FM


Minggu lepas pokcik ke Jakarta, urusan kerja.
Mokcik just pesan molen pisang ..
tapi pokcik beli ni untuk mokcik.
Mokcik senyum sampai telinga :)
Kenapa pokcik suka beli handbag?
Sebab Mokcik akan pakai sampai lusuh atau koyak beg pemberian beliau...haha
psttt...tu tips tau!!


Molen pisang pun pokcik beli jugak.
Tentu rasanya tak sama seperti molen pisang Kartika Sari.
Tapi oklah, lepas rindu unk makan molen pisang ni ...terimakasih pokcik.


anak angkat




 Keep Smiling :D

 Petang Humyra datang :)
  




44 comments:

  1. Tips yg sangat bagus tu untuk para isteri, hehe.

    Teruk jugak jerebu tu, sedih tengok.

    First time tengok molen pisang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat penang x teruk sgt kan jerebu hari tu dinas :)

      Delete
  2. assalam kak.. kat shah alam ni pun dah makin teruk gak esp late evening.. n tmrw kids tak sekolah..

    wahh.. bestnya tiap kali out station beli handbag ye... molen nenas n durian mmg sangat sedapp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde le selalu yan
      outstation pun sesekali je

      Delete
  3. masa kecik2 dulu..bila ayah nak sembelih ayam..dia mintak saya pegangkan...saya pejamkan mata dan berharap cepat2 la siap hehe...sbb tak boleh tgk...takut darah dan kesain kat ayam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesiankan kat ayam tu..
      saya tak takut darah cuma kesian je

      Delete
  4. wah ade org dapat beg baru.ade hikmah gak jerebu ni.duduk rumah buat activity sama2.tu la bestkan kalo masak2 sambil tgk pokok2.sejuk je rasa mata ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi rasa lemas bau asap ...duduk rumah tutup tingkap semua

      Delete
  5. cantik dan luasnya laman, jeles I

    ReplyDelete
  6. wah cerita dalam satu n3 ni kak.. tp KA bab2 cabut bulu ayam ni mmg fail lah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. maklum le n3 cuma 2minggu sekali

      Delete
  7. Amboi... Awalnya dia update blog! Subuh gitu! Tipu tipu tipu pakai handbag sampai lusuh.. hrtu br dapat LV kan? kan? kan? sedekah la satu tuk adik ni ha.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha
      lv tu jarang pakai sb sayang
      tp yg lain mmg pakai sampai lusuh :)

      Delete
  8. Homestay murah untuk didiami bertempat di bachang melaka . http://homestaymansorchoot.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. abah Alin tak ajar pun sb anak2 pompuan yg takut gedik...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pempuan x belajar pun takpe alin

      Delete
  10. hari tu baru dpt LV kan ? hari ni dpt coach pula. bestnyer

    ReplyDelete
  11. Nisan???
    1st time saya baca nisan ialah benda makanan...hahaha...selama ni yg saya tahu nisan tu batu nisan...:)

    Molen pisang tu camana kak? kek/puff pisang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nisan tu gula merah doc
      molen pisang tu semacam puff ada pisang dan keju kat dalam

      Delete
  12. kak beg LV haritu lusuh dohke dapat beg Coach ni? hahaha *larikssss*

    ReplyDelete
    Replies
    1. lv tu saye nok paka
      hok yu paka sekali sekala jah
      hok lain meme paka sampai lusuh :)

      Delete
  13. bagus ni abang2 dah belajar sembelih ayam.. ahhaaaa gula nisan kena beli utk bulan puasa buat buah melaka... hehehe...

    ReplyDelete
  14. lama dh x jenguk akak..jenguk akak di IG jek..hehehe

    ReplyDelete
  15. wah! bagus aktiviti ni.pokcik turun ilmu ko anok2 jate..ooo..mace tu ko rupo kuah pecal tu? senang sungguh kijo kito lagu tu tp sini xdok la.tq kak!
    dapat handbag baru! bsgus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. denun x dok, keno buak sediri lah napok nyo :)

      Delete
  16. Salam kasihredha...untongnya. .kirim molen dpt coach...klau kirim coach...mesti dpt limo kot!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kirim coach...sure dia x beli punya kak.
      agaknya..sebab x mintak tu yg dia ikhlas kasi :)

      Delete
  17. 1. sweetnya budak tu manja2 dengan tokmi beliau. rindu sangat gamaknya tu.

    2. sweet jugak mokcik..sambil masak2 feeling2 love in the air the pokcik! mudah2an kekal berbahagia ke akhir hayat.

    3. nisan ye panggil nya benda tu..bukan gula kabung ke..?ke benda lain..saya ni 'buta' sikit benda2 macam ni, tapi tau boleh buat buah melaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin
      nisan ni lebih kurang gula kabung le murni

      Delete
  18. seronoknya buat kerja bersama-sama....yg susah jadi senang..

    ReplyDelete
  19. waa..beraninya dia sembelih ayam sendiri..
    tp bgusla..muda2 dh blajar..adala waris utk msa depan kan..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum kak.

    sampai hari ni saya tak mampu sembelih ayam. bukan tak tahu syarat tapi sebab saya ni mabuk darah. Masa hari raya korban pun saya tgk dari jauh jer lembu or kambing disembelih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      hahahahah..boleh pitam kan kalau tgok darah

      Delete
  21. AMBOI..SENYUM SAMPAI KE TELINGA TU..HIHIHI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba adik angkat bayangan mcm mana rupanya senyum sampai telinga...hihi

      Delete
  22. Suka sangat tengok cara Mokcik & Pokcik didik anak-anak lelaki...
    Suka baca Mokcik senyum sampai telinga... Tahniah, semoga kekal bahagia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh biar le dia belajar melalui pegalaman kan...sebab hidup ni mencabar :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...