Monday, 3 June 2013

Rendang Ayam Kampung


Assalamualaikum ♡

Rendang ayam kampung ni masak di hari Ahad.
Hari Sabtu cuti ...Hari Keputeraan Yang dipertuan Agung.

 Singgah beli ayam kampung ...kecik je , lebih besar sikit dari burung.
So beli tiga ekor. 



 syokkan tengok sayur2 ni.
Geram je nak beli sayur2 ni, tapi mana boleh beli banyak nanti tumbuh akar pulak kat dalam fridge nanti.
Bukan selalu masak pun, cuma waktu cuti jelah yg sempat masak pun



Ohhh buah2an....geram juga.

Hari Sabtu tak masak sebab ada kenduri kahwin.


 dari kenduri kahwin, singgah rumah mama long...
jumpa alya cucu mama long.
Cucu mamalong cucu ku juga :D
Alya tengah merenung Nda Chik :)

Petang gi swimming...cuaca sangatlah panasnya walaupun dah pukul 5.30pm.
Legam kulit mokcik tau...walaupun dah lumur sunblock.
Pukul 7pm selesai swimming.
Malam mamalong  dan ayah long datang.


 Hari Ahad breakfast rumah Abang Di dan Kak Na.
Kak na masak kuzi kambing makan dengan roti.
Sangat le sedapnya.

 Incik suami tak ikut ke rumah Abang Di sebab ada cycling  tournament.


Tiga ipar yang sehati sejiwa bab cycling.

 Yang tak ikut tournament...makan2 di rumah Abang Di.

 Amboi kak inn , makan pun ada gaya ye :)






 Humyra lepas swimming....lepak habis.




 Ni medal yang pokcik dapat.
Hasil penat lelah mengayuh.

Bagi yang tak kenal sayur keladi...hik2



Tengah khusyuk mendengar cerita Abah pasal tournament tadi.
Jadilah Abah penglipurlara saat kami memasak.



Masak lemak udang dan keladi.


Tak sempat jadi rendang kami dah makan sebab orang yang cycling kelaparan tahap maximum.
Tu yang naik minyak tu...tp sedap juga.


Ayam ni hancur sikit le....tak boleh masak gareng2 takut hancur.
Jadi serunding pulak nanti.
Tapi serius sedap *ayat memuji diri* hahaaha


Petang makan martabak yang kak na bagi.





 Keep Smiling :D

Tak biasa mokcik menjahit butang baju pokcik yang tertanggal .
Terasa macam isteri mithali pulak...huhu







66 comments:

  1. assalam kasih..rendang ayam kampung?memang sedap

    ReplyDelete
  2. salam Kak...rajinnya anak bujang akak ke dapur..untung blh buat menantu nih (^_^)
    Semua gambar masakan sedap2 belaka..laparrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      boleh2...jom kita berbesan :D

      Delete
  3. tengok gambar pong napok sedak doh..huhu

    ReplyDelete
  4. Adoih sedapnya nampak rendang ayam tu. & dah lama saya tak dengaq & tengok masakan yg bernama kuzi tu, hehe.
    Memang konpem isteri mithali, kakak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuzi masakan kakak ipar akak ni mmg terbaikk :)
      haha...isteri mithali yang syok sendiri

      Delete
  5. Ayam kampung masak rendang memang sedap, meresap bumbunya... kenyal dagingnya!

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. nanti kasi tisu bunga2 lap air liur hihi

      Delete
  7. Mak oi banyaknya makanan. Terliur :p

    ReplyDelete
  8. Sedapnya nampak rendang ayam tu. Plan nak buat juga tapi masih dlm mood "Terlebih Rajin"......

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mood baik baik semua boleh jadikan hazila

      Delete
  9. wah byknya activiti.belajar swimming kat putrajaya ye kak.dekat area umah saya tu.pakej swimming lessons untuk baby ade tak kak?rendang hancur2 saya sker.masuk rempah2 dalam isi ayam hehe."jelira" je rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. izi kat pjaya ye
      akak belajar di bangi
      tp selalu juga swimming di pjaya
      unk baby rasanya x de kot...kalau kanak2 ada le

      Delete
  10. Salam Kak,
    Tengok makanan sedap2 tu mmg tak terkata dibuatnya. Lamaa betul tak makan rendang macam tu.. uwaaa :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam umi
      makan rendang ni kalau ada lemang lagi syok kan

      Delete
  11. ayam kampung mmg sesuai sgt buat rendang kan kak! pokcik akak masuk paper tak dpt medal hasil kayuhan? sbb nampak "Metro" kt medal tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. metro yg sponsor ruby
      ada masuk, tp pokcik tak nampak le sebab ramai

      Delete
  12. Saya suka baca posting akak. tapi sekarang akak jarang update. Rinduuuu...huhhuhuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cuma mampu buat seminggu sekali je aida.
      thankssss sgt sudi singgah di sini

      Delete
  13. hahahahhaa...last statement........

    rajin nyoh anok buje umi, masok nga umi ko tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. last statement tu syok sendiri haaha
      alhamdulillah mereka suka tolong, sb ummi x de anak pue

      Delete
  14. Sedapnya........ ayam tua lagi sodap.... :)

    ReplyDelete
  15. citer makan je nie kak..adoii laparrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nak belanja akak makan...hihi

      Delete
  16. rendang ayam kampung tu mmng mnggoda....terliur tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap makan dgn nasi...kalau ada lemang lg best

      Delete
  17. Salam Kasihredha,

    Sedapnya kuzi kambing cicah roti! Lamanya x merasa, nak buat sendiri x berapa rajin pulak. Mak Aji suka buat gulai darat dengan ayam pencen, masak lama takpa, rasanya sebati dan x hancur dagingnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mak aji
      buat gulai pun sedap kan

      Delete
  18. Keladi buat masak asam sedap kak kasih

    ReplyDelete
  19. terliurnya tengok semua makanan tu....... dah la tengah berpuasa hari ni... uhuhuhu

    ReplyDelete
  20. Hebat.. saling kunjung mengunjung di hari cuti.. makan dan makan lagi.. Che Mid tumpang gembira tengok hubungan kekeluargaan sebegini.. tambah heran bila tengok 3 ipar suka cycling.. hebat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan hobi yg sama che mid :)

      Delete
  21. TERLIUR..TERLIUR..KAK,CANTIK LA CAWAN YG ADA BUNGA PEPEL TU..^_^

    ReplyDelete
  22. wah aktifnyer akak.. kalau saya, kalau gini le aktivitinyer .. konpem kena makan kedai.... mintak ampun x larat ngan swimming bagai.. baru jogging depan umah ni pun esoknya dah sakit2 betis dan peha sarapan kena g kedai mamak.. nampaknyer saya kena bykkan bersenammm nii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik dari swimming..pingsannn...zzzzzz
      hihi

      Delete
  23. masakan lemak....
    mkn dgn nasi panas2 sedap...
    rendang kampung lagi...

    ReplyDelete
  24. best kalau dapat ipar duai yg sama minat, saling bantu -membantu gitu.

    kalau batang kelasi, sVs pandai masak asam je.. huhuhu

    ReplyDelete
  25. kakak! nak makan rendang ayam kampung. :) Kalau saya balik negeri 9, biasa diaorg sembelih itik masak rendang.. sedapnyeeee :))

    p/s: isteri mithali jahit butang..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama le ija, kalau balik kg suami kuala pilah, akak akan singgah beli itik salai atau daging salai...sodap buat gulai or rendang.
      hihi isteri mithali yg perasan sensorang tu

      Delete
  26. Replies
    1. hari minggu je akak makan
      hari kerja akak x sempat nak mkn *ayat mmbela diri..hahaa*
      psttt...diet ye, tak jadi lah nak msak nasi dagang haha

      Delete
  27. Rendang mmg sedap...Tapi saya tak makan sangat ayam kampung...ekekekeke..

    Kuzi kambing pun sedapppp..
    Susah nak cari kat kedai...

    PS: rumah pakcik saya yg ada pokok lemon tu kat Perth.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka ayam bandar ye doc..hahaha
      patut le besar lemon tu...syokkknya

      Delete
  28. yumm..sedapnyer tgk rendang ni...
    dah lama sgt2 x mkn sayur keladi.. dh lupa rasanya camner

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak masak keladi unk lya dan asha ye

      Delete
  29. KakKasih,

    Ayam rendang kampung tu kalau layan ngan nasi himpit, pulut kuning lemang waduhhh waduhhh...

    ReplyDelete
  30. Samalah kita... Habiskan saki baki cuti di kg.. Rendang ayam tu buat saya tak leh tidur malam.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila mimpi yg indah2 ye nur...hihi

      Delete
  31. semua nampak sedap. the rendang..the masak lomak keladi wit udang...aiyoo...meleleh air liur dibuatnya. pemandangan waktu petang kat swimming pool very the awesome...romantik je gayanya. mcm ni tak jadi swimming lah...duduk situ tengok matahari terbenam sambil hirup neskepe...bleh gitu..?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita pakat hiru neskepe tepi kolam...ajak dinas sekali...sure gempak punya :)

      Delete
  32. Semuanya sedap sedap belaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari ni akak masak apa?...Saya nak join boleh?

      Delete
  33. wow penuh xtvt ye.padat

    cntik medal tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...