Monday, 8 July 2013

Balik kampung ooo balik kampung...



Assalamualaikum ♡
  

 Minggu ni kami balik kampung suami di Kuala Pilah. 
Sempat singgah beli lemang dan daging salai(untuk bekalan puasa nanti).
Sepanjang jalan banyak gerai yang menjual segala jenis salai.


 Pemandangan biasa kalau ke Pilah.
Ada ayam, itik dan daging salai.
Ikan keli salai pun ada.
Pilih  yang mana berkenan.


 Sampai-sampai...uwan (MIL) dah siap masak dah.
Ada gulai ikan +kacang panjang, rendang daging,sayur kobis, ikan goreng dan ikan masin.
Memang pergghh.
Rendang... uwan kasi bawa balik ...boleh le makan dengan lemang.
 Lepas makan , semestinya ada teh pekat ni.

 Jom kita sekodeng bunga uwan.


 Cili ditanam sekeliling rumah ..ehm ehm...dah namanya orang nogori...misti le ada cili api kann.
Banyak sangat buahnya. Geram tengok.



 Seperti biasa waktu nak balik...wajah uwan dah sedih semacam.
Biasalah kan orang tua. Nanti bulan puasa kami balik lagi..In sha Allah.

Sempat singgah rumah alang otw balik.
Alang tengah buat karipap.


Bab ni yang palingggg tak suka setiap kali nak balik KL.
Jam panjanggg sangat.

Nasib baik suka snap gambar...so rumah orang jadi mangsa.


Rumah ni cute kan...sure orang yang tinggal kat sini cute juga sebab kalau jenis yang tinggi sure terantuk punya.

 Matahari dah pun terbenam .

 Ni story minggu lepas...daun pandan untuk wangikan rumah.


Masak nasi lemak untuk breakfast.




 Keep Smiling :D

 Selamat berpuasa semua..
Tak tau bilalah dapat menulis lagi :(



77 comments:

  1. seronoknya balik kg..bahagia dapat menatap wajah org tua...udara segar,nyaan...emmmm....semuanya free pulak tu...(cili tu hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cili tu geram je kak...macam nak petik jer.

      Delete
  2. MIL pernah beli itik salai dkt pilah ni, tak sangka mahal jugak harganya. Tapi kalau nak buat sendiri, sembelih, cabut bulu, bersihkan, hidupkan arang utk salai... rasanya lebih baik beli siap je, hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang agak mahal tapi macam svss cakap tu le...kalau kita sure x dapat nak buat semua tu kan.

      Delete
  3. Seronok tengok semua gambar. Baca kat sini mula2 dulu buat saya tau pasal daging salai bagai tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks laling :)
      akak pun sama dinas...sejak kawin dgn org nogori baru tau semua ni

      Delete
  4. Salam kak.
    Bestnya daging salai tu. Lama tak makan daging salai. Tapi saya tertarik dgn rumah yg berseni bina minagkabau kt dlm gambar tu. walaupun tak sepenuhnya mc mkat Sumatera barat tapi ciri2 mingakabau masih terserlah pada bahgian bumbungya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam shameel
      sayangnya dah byk rumah tinggal skrg ni, sedangkan senibinanya memang hebat.

      Delete
  5. assalam kasih..akak pun sempat bakar lemang hari sabtu tu..buat rendang daging untuk makan dengan lemang

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      sodapppnya kakk
      teringin nak rasa rendang yg akak masak

      Delete
  6. mmg seronok balik kg yer kak.... teringin pulak nak cari lemang tgk pic akak ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak raya nanti sure byk KA kan
      tapi kat pasar ramadhan pun ada juga

      Delete
  7. Kenapa? Kenapa? Kenapa? Kenapa tak tau bila lagi nak menulis? Kak Kaseh nak gi mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas malas malas...itulah jawapannya anak angkat...hahaha

      Delete
  8. Kenapa? Kenapa? Kenapa? Kenapa tak tau bila lagi nak menulis? Kak Kaseh nak gi mana?

    ReplyDelete
  9. Tapi jangan lupa update IG tau Kak Kaseh!

    ReplyDelete
  10. bestnya balik kampung!!! saya pon cadangnya nak balik kampung sambut awal Ramadhan di kampung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya zaila..
      boleh make tupak sutong, nasi kerabu, jalo mah dll

      Delete
  11. Selamat berpuasa dan menyambut bulan Ramadhan yang mulia ni kepada Akak sekeluarga.. wahh awal2 dah siap dengan lemang dan lauk yang sedap2.. Terasa rindulah pulak kemeriahan berbuka dengan keluarga di kampung. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga unk ummi di sana.
      bila rancangan nak balaik msia lagi?

      Delete
  12. Orang ada kampung, seronoklah balik kg ya.. tambah2 nak sambut puasa.. hehehe.. selamat berpuasa..

    ReplyDelete
  13. assalam,

    seronoknya balik kampong berkumpul bersama awal ramadhan dengan orang2 yg tersayang..

    ReplyDelete
  14. terlioqnyer tgk lemang tue kaka
    heaven nyer food kat mesia
    berbekas ayaq lioq dok lap ni ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...ambik tisu ni buat lap ailio ayu
      alaaa ciann lah pulak, ayu kan mgandungg...sorry

      Delete
  15. boleh derma daun pandan tak?

    ReplyDelete
  16. salamt ramadhan utk kak kasih sekeluarga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga unk lin sekeluarga

      Delete
  17. Salam Ramadhan KakKasih..
    Bestnya ikan keli panggang tu masak kencur jawa memang wallaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan juga yong
      masak kencur jawa? sure sedap!!!

      Delete
  18. menyelerakan...
    akak, salai itik mmg x buang kepala ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nureen
      waktu nak masak baru buang

      Delete
  19. SELAMAT BERPUASA KAK ANGKAT..
    SUKA BETUL BUI TENGOK RUMAH2 KAMPUNG TU,TERASA TENANG JER TENGOK

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga unk adik!
      hidup di kampung tenang dan udara pun fresh

      Delete
  20. alahai....sedapnya kak...
    ada lemang, ada dahing salai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lemang kampung cukup lemak dah di masak sempurna...mmg best AA

      Delete
  21. panjangnya jem! tapi kalau dah nama blogger tu..masa jem ni la masa yang baik untuk dimanfaatkan..hehe....snap je kejenya kan.. :-)

    suasana kampung macam ni..dengan rumah-rumahnya..dengan hijaunya..memang seronok kan.
    apa2 pun nasi lemak tu jugak yang menambat hati..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan tgok rumah kg yg berhalaman luas, bersih dan hijau :)

      Delete
  22. cantiknyer rmh kampung tu....

    salam ramadhan dr lya sekeluarga.. smoga sgala amalan kt diterimanya..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin
      thanks lya
      semoha kita sama2 meraihnya di bulan mulia ni

      Delete
  23. salam ramadhan kak kasih..!!!

    ReplyDelete
  24. Teringin nak rasa itik salai... Selamat berpuasa buat Kak kasihredha sekeluarga..

    ReplyDelete
  25. saam ramadan.
    mesti uwan sihat lagi sbbtengok byknya dia siapkan hidangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan
      uwan masih sihat cuma sakit lutut je

      Delete
  26. Selamat berpuasa dari Che Mid.. mak mentua Che Mid pun org NS tp tinggal di Lipis, suka masak lemak ikan bubuh kacang panjang.. tapi CM tak pernah sampai ke tempat orang jual daging salai tu.. harap-harap raya ni dapat tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. area jual salai2 ni di kuala pilah kak

      Delete
  27. Selamat Bepuasa Kak Kasih. Rumah no. 2 tu macam biasa org berlakon jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam familiar je kan rumah tu
      selamat berpuasa alin

      Delete
  28. chop..
    apa nama ek.. air yang ada'janda-janda'nama dia yang banyak kat jalan tueh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry akak tak tau le doc air tu
      thanks singgah di sini :)

      Delete
  29. Tulis lah jangan tak tulis..sunyi nekcik tak dapat citer citer!!

    ReplyDelete
  30. salam kak kasih,
    Apa kabar.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      baik hihi
      thanks singgah di sini pula :)

      Delete
  31. wah gumbiranya akak dpt blk kg ye..QH pon gitu juga..pstu cari la mknan yg drindui yg dh lama xrasa...bab jem mmg hampeskan kak..xsuka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jem ni bagaikan mimpi ngeri..setiap Kali balik Kampung

      Delete
  32. bunga comey..lauk sedap..view cantik...semua best lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauk mil buat mmg sedap...air tangan org tua kan

      Delete
  33. rumah tu mmg comel la... suka!

    sedapnya semua lauk tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Comelkan..
      Mil msk mmg sedap...air tgn org tua2

      Delete
  34. seronok tengok tanaman2 di kampung...meriah dengan sayur2an, menyihatkan tanam sayur sendiri..

    ReplyDelete
  35. Bahagia dan damainya kg..teringin nk ada rumab cute tu

    ReplyDelete
  36. Bahagia dan damainya kg..teringin nk ada rumab cute tu

    ReplyDelete
  37. Lama tak berziarah ke sini...Selamat hari raya..maaf zahir batin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi tq singgah
      kita kan boleh jumpa di IG gak kan

      Delete
  38. Assalam kak..

    lama tak berkunjung.. harap akak sihat sentiasa.. saya amat teingin nak ke Pilah tu. buat masa tahun 80 an.. sure kena buat lagi ni. jenjalan pilah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      tq singgah di sini yan
      lama dah tu yan...thn 80
      dah 30 thn lebih

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...