Monday, 21 October 2013

Erti Bahagia....

Assalamualaikum ♡

Bahagianya bila tiba hari Ahad..dapat berada di rumah. Dalam kepala macam-macam nak buat..tapi selalunya tak terbuat semua apa yang dirancang.

 Bahagianya Adik..yang baru habis PMR.
Balik solat subuh ni lah tempat dia landing.Nampak adik tak? Dia dibalik cushion tu.

Bahagia kami bukannya punya duit berkepok-kepok seperti orang lain..
cukup le dapat sapu daun kering di pagi minggu...sambil duduk-duduk menghirup kopi o.
merasa sungguh indah  sekali.

 Rambutan di tepi pagar pun lebih lebat buahnya berbanding tahun lalu...Alhamdulillah.

Sapu daun-daun berguguran pun terasa bagai berada di oversea saat musim gugur...gituu.

Merenung bunga ungu yang tidak tau namanya ini pun merupakan terapi minda.
Senang tumbuh...cantik berbunga di pagi hari.
Dah tau dah bunga ni namanya Mexican petunia...baru tau dari rakan blogger smrose.

tempat lepak di pagi minggu.

Menanti epal berbuah buat kali kedua...merupakan sebuah penantian yang panjang.

gotong royong bersama anak-anak.

 Pandan di luar pagar..senang mokcik nak buat pengat pisang nanti.

Pokok limau purut dan belimbing buluh...pokok kari pun tak lupa...banyak berjasa di dapur mokcik :D

Angin pagi yang sepoi sepoi bahasa dan matahari yang memancar indah...oh bahagianya.

dapat melihat daun anggur pun cukup le, sebab buah tak pernah ada.

kaktus yang hidup segan mati tak mau..
please jangan mati ye :D

 Dapat memanaskan oven walaupun tiada kek yang hebat..
cuma membakar roti kering..istilah zaman kecik2 dulu.
baguette (french bread )masih banyak tersisa..sapu butter dan tabur gula...aduhaiiii sedap tak terkira.
Rangup dan sedap di makan panas-panas.

Makan sambil menghirup kopi panas ...
kopi share dengan pokcik.
Sambil tengok pokcik buat daging salai.


 first time buat daging salai sendiri
selama ni beli je bila balik Pilah.
Daging panggang raya haji tu banyak lagi.
So tinggal perasap je. 

 Bara api masih banyak...so ayam pun jadi mangsa salai juga.

   Lepas lunch...lepak sambil tengok Astro Best dengan pokcik.
Sambil mengunyah jeruk kedondong dan betik ni...kruk krak kruk krak.
Layan filem korea...Cool Eyes.

 Petang gi urut badan dan refleksi...habis urut pekena sup ni . Tak lupa bungkus sate untuk tokmi dan adik.



 Keep Smiling :D
Bahagia itu dari  hati yg mensyukuri apa yang ada.
Kita sendiri yang harus mewarnai hidup kita agar menjadi lebih bermakna.




45 comments:

  1. Nekcik pun bahagia dgn kehidupan yg ada...duit tak berkepok kepok...tapi kasih sayang berkepok kepok...alhamdulilah...syukuri nikmat rezeki Allah....hati yg lapang minda yg tenang

    ReplyDelete
  2. wahh..
    ada pokok rambutan
    ada pokok epal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok epal tu pernah berbuah sekali je dulu

      Delete
  3. betul tu kak, bahagia tak semestinya datang bila duit berkepuk2 ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau byk duit tp tiada kebahagian tiada gunanya kan zaila

      Delete
  4. As Salam...
    seronoknya saya tengok rumah yg ada halaman...
    cantik, bersih....dapat pulak bercucuk tanam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde le bersih mana nooraz
      sebab cuma hari minggu je ada masa unk berkemas :)

      Delete
  5. asalamualaikum kak... lama tak singgah sini. syoknyer weekend akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq singgah ke sini nieza :)
      nieza apa kurangnya...meriah je akak tgok
      tambah2 dah ada baby ni, makin happy kan...Alhamdulillah

      Delete
  6. Salam KR
    Bahagia memang subjektif....
    makchaq bahagia sangat bila dapat berkumpui semua anak beranak... tapinya sampai bila buleh lagu tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam makchaq
      memang sgt le subjektif kan
      masing2 dgn caranya tersendiri

      Delete
  7. selalu berangan nak buat macam2 di pagi ahad... nak pergi jogging, nak cuci lantai, kemas stor, buat kek, jahit langsir...bla bla bla. Akhirnya yg tak ada dlm senarai tu yg selalunya dibuat. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...mcm2 nak buat
      cuma tak cukup tenaga dan waktu je kan

      Delete
  8. Saya sependapat dengan akak....kebahagiaan bukan bergantung kepada duit berkepok2...tapi rasa bahagia tu timbul bila kita dapat buat apa yg kita suka bersama-sama dengan org2 yang kita sayang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn
      syoknya dapat mghabiskan hari2 bersama org2 yg kita sayang

      Delete
  9. imah pun, kalau cuti, macam-macam nak buat. tapi tak tahu nak buat mana satu. hahahha.. nak rehat ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh berlepak2 atas katil pun satu kebahagian kan imah :)

      Delete
  10. selesanya kasih kalau dapat urut badan

    ReplyDelete
  11. salam kak kasih, silent reader blog akak..lamaaaa akak menyepi sejak sebelum pose ritu..tak perasan akak dah update..suka kata2 "Bahagia itu dari hati yg mensyukuri ape yg ada..........kite yg harus mewarnai hidup kiter agar jd lbh bermakna..." it so very true..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam arisha
      aduhaiii...terimakasih byk2 kerana sudi mbaca blog akak ni.
      Kalau boleh jgn le jd silent reader...agar kita dapat saling kenal walaupun di alam maya :)

      Delete
  12. Saya pun tumpang terasa kebahagiaan tu, kak :)

    ReplyDelete
  13. Lama tak nampak akak kat instagram =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...akak tgah bertapa kejap
      nanti kalau dah keluar dari kepompong kemalasan akak akan update..in shaa allah

      Delete
  14. Hadehhhh... baru je makan 2plastik jeruk 2hari berturut2.. dah kena sound 'jgn mkn banyak2" hehehe.. terliur balik tengok jeruk tu :P

    ReplyDelete
  15. kan kak.... betul ckp akak tu. kita tak ada duit berkepok2. kalau tak dapat g jalan, hiburkan hati g jalan...jogging tengok keindahan pun dah sangat2 ok. (peluk akak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. peluk juga...hugs
      tengok bunga kat rmh pun ok gak kan...asal ada org yg kita syg di sekeliling kita

      Delete
  16. seronok kalau laman rumah luas dan besar macam akak ni !

    ReplyDelete
  17. teringin nak tgk gambaq penuh umah akak...
    boleh ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaiii nureen segan akak
      rumah akak ni dah old fesen...
      In shaa allah...oneday akak upload pic

      Delete
  18. i) oh bahagianya.. belum sempat saya mengecapi bahagia sepenuh itu di kala baba saya tak sihat.. sobsobsob
    ii) banyaknye gambaq! jeles! saya juga tak dan nak berbahagia untuk edit dan upload gambaq bebanyak di kala baba tak sihat ini. tak sempat juga nak beraktiviti macam akak.
    iii) suka tengok akak punya posting. bila kita boleh berjumpa2an?
    iv) daku merinduimu kak. lama tak rasa kasih sayang kak kasih.. BIG HUGGGG..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh lalingggg...lamanya tak dengar khabar...hugssssss
      Baba sakit?...suami atau ayah hann?
      semoga cepat sembuh ye

      Delete
  19. salam,
    betul tuh akak, bahagia itu dari hati mengsyukuri nikmat yang ada:)
    wahhh ada tanam buah epal! kerlasst akak :) hihi
    kunjungan dr Nz kak, salam perkenalan ^___^

    ReplyDelete
  20. Wsalam
    Tq singgah sini
    Akak tgah Baca semua your n3 ttg new Zealand...menarik :)

    ReplyDelete
  21. memang rasa bahagia melihat pokok bunga berkembang mekar...bahagia juga dapat bersantai sambil mengeluarkan peluh di halaman rumah...selamat maju jaya dengan pokok2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kan...Masih dpt mengecap bahagia ditengah2 kesibukan:)

      Delete
  22. Bahagia melihat keindahan ciptaan Allah..Tenang je melihat gambar2 yg akak kongsikan..

    Sedap tengok ayam salai tu..♥

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...