Sunday, 27 October 2013

Vienna, Austria...sentiasa diingatan :)



Assalamualaikum ♡

Percutian ke Eropah timur ni dah setahun berlalu...baru terkedek2 nak update.
Takut lupa elok le update ye mokcik.
Entry ni agak panjang harap jangan menguap...nanti mokcik sedih...muhahaha

Perjalanan kami diteruskan dari Budapest menuju ke Vienna.
Sepanjang Perjalanan menyaksikan pokok2 yang dah mula kuning dan kemerahan menandakan dah masuk musim gugur .


Ladang terbentang luas dan berlatarbelakangkan wind turbine.


 Wind turbine di mana-mana


Ladang yang berwarna warni...teringat farmville yang dah lama ditinggalkan.


Tiba di Vienna...di dalam bas...selalu mendonggak ke atas, kekiri dan ke kanan...melihat pokok2 dan banggunan yang cantik....dan yang pasti kamera tetap di tangan.


bersih

Basikal di mana2...bermacam rupa bentuk.

omputih cakap bicycle

orang Kedah cakap gerek


Destinasi pertama kami Schönbrunn Palace.
Tersergam!


Schönbrunn Palace punya taman yang sangat luas...saujana mata memandang.
Walaupun dah berada di tempat yang tinggi dan jauh...tetap saja tak dapat nak capture secara penuh keseluruhan garden ni..membuktikan betapa besarnya garden ni...
atau pun kamera ku yang tak canggih?...uwaaa


cantik...tiba2  terbayang sang puteri di zaman dulu sedang berlari-lari di garden ni macam filem omputih tu.

bunga yang sangat cantik..nampak tak kat atas bukit sana tu...The Gloriette




Gambar garden tadi di ambil dari balconi istana ni.




capture molek-molek ye pokcik, mokcik nak tempek kat blog :)

 boleh main kejar2 kat sini...confirm penat...sebab sangat le luasnya.


 curi ambil gambar pengantin ni

Banyak sculpture macam ni... bermacam-macam bentuk...ada 32 sculptures kesemuanya


Kerja sukarela :))


Nak juga letak sekeping gambar tuan blog :)

walaupun jauh ...sayup-sayup...hiii



di sekitar istana ni banyak kios-kios souvenir tapi harga memang agak mahal lah.

Setelah tu kami di bawa ke museum ni.


The Kunsthistorisches Museum 





merupakan art museum di Vienna ni :)

Banyak museum di Vienna ni..macam2 museum.





pemandangan di bandar Vienna







The Austrian Parliament Building


Lepas tu kami di bawa ke satu lagi destinasi pelancongan yang lain.



St. Stephen's Cathedral 


Senibina nya lebih kurang macam di Prague.





kereta kuda untuk bawa pelancong jalan-jalan.


Macam puteri dan putera raja je kan..sambil lambai2 tangan...koya kejap!!


Besar dan tersergam sangat St. Stephen's 
Cathedral ni you all.
Kena dongak untuk melihat keseluruhan bangunan ni...tu pun dak dapat nak capture semua.



ada bas untuk sightseeing jugak.



Kawasan St. Stephen's Cathedral  ni sangat le happening...ramai sangat tourist..duduk-duduk 

sambil minum dan makan-makan

.
Kami terlopong je la...sebab semuanya tak

 halal. Nasib baik beli pizza turki diBudapest


semalam.

florist....cantik bunga-bunganya. Ada yang tak pernah tengok pun...jakun jap...kejap je tauuu.


Pukul 3 pm masih melilau mencari souvenir ..banyak kedai souviner kat area sini.
Harga lebih kurang sama je dari kedai ke kedai.

kedai souvenir

siapkan duit je....sebab semuanya mahal-mahal belaka hik hik


Nak beli tiket opera?? beli dengan pokcik ni ye...tak penat2 mengoffer :))

Ramai nya orang...cuaca pun best.
Tak panas dan tak terlalu sejuk...just nice untuk melepak macam ni.

Kalau rajin boleh masuk satu-satu kedai ye...kalau penat...duduk kejap.
Tarik nafas panjang-panjang...sebab banyak benda comel2 yang harga pun 'comel' sangat2.

Lepas tu di bawa jalan-jalan di bandar vienna ni.
Pantang tengok tram..nak je snap.






 Basikal lagi....







Vienna Secession 

gigih mengoogle...nak tau bangunan apa ni
berbentuk ukiran bola mas.Vienna Secession diberi nama...di dalamnya ada 

lukisan ,sculptures dan hasil seni yang lain.


Bangunan bunga-bunga :))

Lepas tu check in hotel ni.
Walaupun dari luar nampak macam biasa-biasa je...tapi suka bila masuk bilik.
Bersih...simple but nice...i like!!!


Sebab ada tingkap ni....dah lama berangan nak rumah macam ni(mokcik sedang berkhayal,harap maaf)
Dapat tengok pemandangan yang cukup indah...tasik di depan mata :)

Dari tingkap tu dapat melihat tasik ni.

view dari jendela hotel.

suka benar dengan pokok merah ni :)
sebab kat Malaya takde :))


Ni pula lobby hotel :)


Hotel Lenas Donau..

Lepas solat..kami berdua keluar jenjalan tepi tasik tu.
Ada orang tengah berkayak


jalan untuk basikal dan pejalan kaki.




Di tepi tasik banyak rumah comel-comael macam ni...suka tengok !

Bunga rumput...
bestnya dapat berjalan-jalan di tepi tasik ni...udara nyaman dan tak terlalu sejuk.


bunga di tepi jalan

Bila hari dah mula gelap...kami balik semula ke hotel. Sebelum tu cari makanan yang boleh di makan di Supermarket Billa ni.
Letak betul-betul di depan hotel kami.


Beli jagung rebus yang sangat le manis dan sedap ni. Malam tu tidur lena sebab keletihan.

Sebelum tidur sempat meninjau di tepi tingkap...ini view waktu malam..nampak sikit tasik tu kan.
Esoknya pagi-pagi lagi kami menuju ke Salzburg pula.


keep smiling :D
Terimakasih kerana sudi baca
tak tahu bila boleh selesai menulis pasal Salzburg.






52 comments:

  1. Salam kak...Trpukau dek mata ngan gambar2 yg sgt menarik ni...cantiknya bangunan2 kat Vienna ni...bunga2 yg sgt cantikkkk!.Dpt tgk gambar pon jd la....sbbnya tau takkn dpt jejakkn kaki ke sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      in shaa Allah oneday atie pun dapat ke sini

      Delete
  2. terima kasih kasih..dapat tumpang tengok pemandangan yang cantik n

    ReplyDelete
  3. yeaaa... welcome back... windu tau nak baca n3 akak ni,,

    cantik2 lah gambo akak ni. entah bila lah saya leh sampai sini.. harap2 dapat lah barang satu dua negara dikunjungi sebelum menutup mata.. suka sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah yan
      suatu hari nanti samppai le tu

      Delete
  4. Kat sana naik bas semuanya, atau ada drive sendiri juga( rent a car) ?

    Hotel tu mmg unik la..Saya pun berangan nak ada rumah ada view macam tu..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ikut poto travel doc
      so semuanya naik bas...
      kadang2 noty...malam2 keluar berdua dgn suami...jalan2 cari mkn

      Delete
  5. kak kaseh...cantekkk..sonokknyer byk tempat akak dah pegi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. time ni autumn...so pokok2 berwarna warni.

      Delete
  6. Seronok tengok gambaq orang pi jalan2 ni..
    tapi pakchaq kata makchaq tak sesuai pi pasai tak boleh kalau tak makan nasik saghi..... jadi melepek tak larat... (makchaq tak berani nak bantai pasai memang makchaq lagu tu..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bawa rice cooker yg kecik tu kak

      Delete
  7. kak kasihh..rinduu..best tgk gambar2 yg terang lg jelas..mmg kena simpan utk kenangan n3 nie..nanti cucu bleh baca...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul lin
      dulu2 niat tulis blog unk kenangan diri sendiri dan unk anak2

      Delete
  8. banyaknya gambar2 yg cantik2..taman bunga kat tempat mereka sangat indah...udara yg menyegarkan...deretan basikal yg ohsem..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tgok basikal mereka...cantik2

      Delete
  9. tumpang nengok gambar jerlah..jauh bebenor nak ke sana tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2..
      terimakasih singgah di sini

      Delete
  10. Ohh Austria..teringat ex-boyfren di Baden. Ehh..

    Cantik bilik hotel tu, saya pun suka tengok tingkap tu jugak. Memang indah pemandangan di sana.

    Lepaih ni janganla lama sangat nak cerita pasai Salzburg na, kak. Sebut Salzburg, teringat pulak The Sound of Music.

    Err apa hal asyik teringat macam2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti ingat boiferen ni....hihi

      Delete
  11. salam kak.lamanya tak update blog.seronok ye g jalan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam izi
      mmg lama sgt tak update

      Delete
  12. Syoknyer jd kaka ni
    Dh byk negara jejln
    I'm so jelly ok
    Miss u kaka

    ReplyDelete
  13. salam kak kasih redha.. best sangat tgk gambar2 melancong akak.. rasa macam saya pun ikut terbang ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      jom kita terbang bersama2 :))
      tq singgah di sini

      Delete
  14. Akak... jeles tau tengok akak jalan2. Gambau pun cantik2... Syukur akak dapat peluang melihat negara orang.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Kak,
    Cantiknya Vienna.. suka semua gambar, bunga2 pun cantik, taman pun cantik.. bilik pun cantik. sgt selesa nampaknya.. hmm mmg best pasang angan2 bila tgk view mcm tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ummi
      akak ni..nak sangat gi perth :)

      Delete
  16. walla wei cantik2 picnyer. mesti seronok dpt g jalan2 tgj tempat orang kan kak! Jelesnyer KA hehehe

    ReplyDelete
  17. baru nak membebel ni... bila la kak kasih nak update citer holiday pi austria hahahaaa... miss u sis...!!!!

    ReplyDelete
  18. kenangan mkan angin di tempat orang sentiasa diingatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. di ingatan...sebab mungkin tak kan kembali lagi ke sana

      Delete
  19. SUBHANALLAH..CANTIK NYA KAK
    BUI NI ,BILA LAH NAK TENGOK TMPT2 CANTIK MCM NI DEPAN2 MATA..
    HOPEFULLY,ONE DAY NNT KAN KAK..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah...suatu Hari Nanti bui

      Delete
  20. Jauhnya perjalanan..walaupun tengok gambar...lama nak sampai penghujungnya..thanks for sharing nice pictures!! nekcik suka negok gamba!!

    ReplyDelete
  21. As salam kasihredha...Sangat menarik. :)

    ReplyDelete
  22. comey-comeylah gambar pokcik nga mokcik ambik, meme berseni..bakpo bilo saya ambik gambar mesti dok comey..hermm ada tips dok nak share kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak guna camera canon dan olympus zaila
      'lepas tu edit guna photoshop

      Delete
  23. Pglamn yg mnarik.kak..mmg sronok tgk gmbar pun cntik3 kn.

    ReplyDelete
  24. Subhanallah... cantiknya mak angkat...........

    ReplyDelete
  25. As salam.. Kasihredha ke sana sendiri atau package? Sy bercadang nk ke sana juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, akak gi dgn poto travel...package eropah timur

      Delete
  26. Assalamualaikum sis.. Seronoknya sy tgk gambo2 sis ni.. Sis nak tumpang bertanya.. hehe.. Sis pergi sendiri ke tau package... Sy plan mcm nak ke sana juga..

    ReplyDelete
  27. Akak gi dgn poto travel...pakej eropah timur :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...