Thursday, 11 August 2016

Sound of Music ...Salzburg Austria




Assalamualaikum ♡



Percutian ke Salzburg ni dah lama...tahun 2012...baru sekarang baru nak tulis di sini sebagai catatan diri sendiri agar tak lupa. Cerita lapuk. Sebenarnya banyak yang dah lupa juga. Dari Vienna kami menuju ke Salzburg  selama 2 jam lebih dengan 
menaiki bas.


Farm house.
Pemandangan indah di sepanjang perjalanan...hanya mengintai di balik jendela bas .Terigin je nak singgah dan menikmati kehidupan di ladang ladang ni. In shaa Allah ...mana tau satu hari nanti.




Ladang sayur terbentang luas.



 Setiap beberapa jam...bas akan berhenti di R&R. Kebanyakan R&R di Europe besar dan bersih. Banyak makanan di jual ...cuma tak jelas halal ke tidak je lah.
Toilet pun bersih dan canggih.



Kami meneruskan perjalanan kami.
Tersnap picture ni secara tak sengaja.
Bila tengok balik baru perasan yang lembu lembu ni tipu je .


Rumah di kaki bukit....sejuk mata memandang.



Kebanyakan rumah di sana ... ada bunga di jendela atau balcony mereka. Cantik kan.
 
  

 Sesampainya kami di Salzburg kami di sambut oleh local tourist guide yang berpakaian tradisi Austria ini.
Nice...bila tengok gown ni...ingat gown sewaktu kecil .

 

Salzburg bukan lah bandar yang besar macam Vienna atau Munich. Sebuah bandar sederhana besar tapi nyaman.




Kami di bawa oleh tourist guide kami ke Mirabell Garden ni dengan berjalan kaki saja.Disini lah tempat shooting filem Sound of Music sekitar tahun 60-an dahulu...tapi akak tak pernah tengok filem ni. Jadi tak boleh bayangkan saat tourist guide tu bercerita. Sapa yang pernah menonton filem ni sila angkat tangan.





Menurut tourist guide kami, kat sinilah Maria (watak dlm filem tu) dan anak – anaknya menyanyi lagu DO RE MI. Indah sungguh Mirabell Gardens ini, dengan bunga – bunga yang warna – warni, katanya masih sama seperti waktu shooting filem tersebut.


 Bunga ros mekar mewangi.



Kami di beri waktu untuk berehat seketika di bawah pepohon yang hijau  dan rendang ni. Apa lagi...kami mengambil peluang untuk buka bekalan kami. Perut pun dah berbunyi. 


 kami di bawa merentasi sungai Salzach ini.

 


Terlihat banyak mangga  di jembatan yang merentasi sungai Salzach ini .
Tanda cinta katanya.Kalau dah berkarat tu...sila polish balik cinta anda ye ..huhu




menyusuri lorong...menuju ke rumah kelahiran Mozart.



di rumah ini lah Mozart.. composer  lagu lagu klasik yang sangat terkenal itu di lahirkan



Jalan  sekitar rumah mozart ni...kebanyakan rumah yang dulunya merupakan kediaman penduduk sini.. telah bertukar menjadi toko toko .




Gerai souvenir



Puppet show



Makcik penjual buah dan sayuran



macam macam ada....syoknya kalau dapat main masak masak






Ramainya tourist kat sini...meriahnya suasana.
Duduk duduk ..sambil makan makan.
Udara tidak terlalu sejuk...sangat selesa untuk bersantai santai sambil menghirup secangkir kopi.



Akhirnya kami sampai di Salzburg Cathedral ni.



Terserempak dengan seorang wanita berpakaian tradisi Austria...kali ini berwarna hijau.



Banyak souvenir di jual di area rumah mozart ni.



coklat Mozart...yang mula di keluarkan tahun 1860.
hand-made katanya.


Kami tidak bermalam di Salzburg.
Dari Salzburg kami menuju ke Munich/Munchen pula.




Keep Smiling :D 

Friday, 5 August 2016

kembali bersiaran



Assalamualaikum ♡
MasyaAllah lamanya tak tengok blog sendiri....sampai sampai pasword pun hampir terlupa. Panic sekejap tadi. Dalam beberapa tahun ni banyak hal dan peristiwa telah di lalui. Hampir 2 tahun lebih, tidak menulis. Terakhir pada November 2013.
Alhamdulillah sihat seperti biasa. 
Tak tahu nak mula dari mana.
Kali ni belanja gambar je lah ye.


ni gambar kami di Mount Cook di New Zealand beberapa bulan yang lalu.
Ya Allah...nak upload gambar pun dah lupa...terkial kial nak pindah kan gambar dari hp.

Lake Pukaki , New Zealand


Banyak perjalanan yang belum di tulis di sini.
Just untuk catatan diri sendiri supaya tak lupa.

Catatan Perjalanan dari tahun 2012 hingga 2016 :

2012 Eastern Europe
Franfurt Germany
Karlovyvary , Chezh Republic
Praque , Chezh Republic
Bratislava,Slovakia
Budapest, Hungary
Vienna, Austria
Salzburg, Austria
munich, Germany

2014 
Krabi
Paris, France
Colmar, France
Lucerne switzerland 
Venice, Italy
Rhine Fall, Germany ,
Titisee, Germany
Black Forest, Germany
Heidelberg, Germany
Cologne, Germany
Volendam, Netherlands
Amsterdam, Netherland
Brussel, Belgium
London, UK


2015
Perth
Singapore
Mabul Island
Alexandria Egypt
Cairo Egypt
Jordan
Bangkok

2016
New Zealand
Bangkok
Doakan agar dapat menulis kesemuanya agar menjadi rujukan dan kenangan masa mendatang.






 Keep Smiling :D
 Paris 2014



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...